Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2010 20:33 - ПРОФЕСОРЪТ-ПОЛИТИЧЕСКИ МАФИОТ: ИНТЕРВЮ-ДОКУМЕНТ...
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 2654 Коментари: 0 Гласове:
2



04.01.2009 г.
 понеделник

Проф. Людмил Георгиев: Българската психика е задръстена с предразсъдъци
image
04 януари 2010 | 16:06 | Агенция "Фокус"
image
За ролята на Движението за права и свободи (ДПС) в българския политически живот след 20 години съществуване, за реформите и нагласите в партията Агенция „Фокус” разговаря с проф. Людмил Георгиев - професор по етническа и политическа психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и член на Централния съвет на ДПС.

Фокус: Каква е ролята на ДПС в българския политически живот за тези 20 години?
Проф. Людмил Георгиев: Първо искам да честитя Новата година на всички съграждани и второ да честитя 20-годишнината на всички членове на Движението за права и свободи (ДПС).
При отговора на този въпрос трябва да се откроят няколко етапа през тези 20 години. Първият от тях е етапът около 10 ноември и след това. А разбира се защо не да се започне и от съпротивителното движение. Ако прехвърлим нещата още от началото на т.нар. „възродителен процес”, спокойно може да се каже, че в нелегалния си период ДПС е единствената организирана съпротивителна сила срещу тоталитарния режим, тоест единственото организирано дисидентско движение в България. Говоря за по-дългосрочен период. Разбира се през 1987-1988 г. се появиха и други такива формации, но в исторически план това е първото организирано дисидентско движение. Преминавайки по-нататък около и след 10 ноември веднага трябва да кажа, че ролята на ДПС за мирния преход към демокрация и пазарна икономика е изключителна. България беше единствената страна в региона, която стартира прехода с наличието на обективна етническа криза, свързана с насилствената смяна на имената и с т.нар. „голяма екскурзия” от 1989-та година. Тоест около 10 ноември в България имаше всички предпоставки за възникване на сериозни етнически конфликти. Именно появата на ДПС, чрез която турското малцинство получи възможност да легитимира своите политически права, донесе това, което придоби известност като български етнически модел, но според мен прецизният научен изказ е малко по-друг. Става дума за български политически модел за преодоляване на етническа криза. Пак казвам – съдържанието на този модел се свежда до възможността чрез ДПС представителите на турското малцинство да имат свое политическо представителство в политическия живот на страната.
Що се отнася до следващите етапи, аз бих могъл да очертая до 2001г. Много важен е периодът 1997-2001 г., когато се взе решение за превръщането на ДПС от етническа в национална партия, тоест да бъдат изградени структури на партията във всички общини, всички областни центрове, което се случи някъде до към 2001 г. И може би последният етап за тези 20 години е свързан с участието на ДПС в двете управления – 2001-2005 г. в коалиция с НДСВ и 2005-2009 г. в коалиция с БСП и НДСВ – вече като мандатоносител дори. Така че в този целия етап да не забравяме, че ДПС беше първата формация, която до края отстояваше евроатлантическата ориентация на страната и по една обективна закономерност през първото си участие в управлението с НДСВ България беше приета в НАТО, а през второто участие с наш мандат България беше приета в Европейския съюз. Това е една обективна закономерност, защото ДПС беше първата формация в страната, която от начало до край отстояваше тази ориентация на страната. Това е в по-глобални щрихи очертаване на ролята на ДПС през тези 20 години.
Фокус: Как стои в момента ДПС като опозиция?
Проф. Людмил Георгиев: Стои много добре. Към този двайсетгодишен период, преди да отговоря на този въпрос трябва да отбележа и обстоятелството, че независимо от тоталната анти-ДПС кампания през последните няколко години особено, би трябвало да се спомене недвусмислено, че ДПС няма никакво участие в топ десетте престъпления в страната през последните двайсет години, както ги изнесоха българските медии. Нито има участие в унищожаването на банковата система, нито в приватизацията на големите предприятия като БГА „Балкан”, „Кремиковци” и т.н. Тоест независимо от хулите историческата истина показва, че ДПС няма участие в нито едно от големите десет престъпления на прехода.
Що се отнася до сегашната ситуация, както ме питате как стои – ами много добре стои. Много добре стои, защото има една сериозна, солидна парламентарна група от 38 човека и най-важното е, че, както спомена и лидерът в отчетния доклад на VII-та Национална конференция, че ние сега ще имаме време малко да поразмислим върху себе си и да си отдъхнем от ангажимента, защото ангажиментът на властта е сериозен и това време да бъде използвано, както се казва популярно, за протягане на партийните редици и в очакване на следващи политически изпитания.
Фокус: От каква реформа има нужда партията през този период?
Проф. Людмил Георгиев: В общи линии на отчетните общински и областни конференции, които се състояха преди националната, се отговори на този въпрос. Имаше много смени по места на кадри, които по един и друг начин нямаха необходимия обществен авторитет. Заедно с това се реализира и една сериозна промяна в Централния съвет – имам предвид участието на огромен брой представители на младежката организация.
Фокус: Възможно ли е скоро ДПС да излъчи нов лидер? Самият Ахмед Доган поиска да се оттегли, но беше преизбран на Националната конференция на партията.
Проф. Людмил Георгиев: Мисля, че неговото желание беше искрено. Но към момента просто и аз лично не виждам кой друг би могъл да заеме този пост.
Фокус: Няма личност, която би могла да го замести?
проф. Людмил Георгиев: Не, ние имаме хора, но Доган съчетава в себе си много неща, така че точно такъв тип лидер няма как да се случи към момента. Може би сега е необходимо оттук натам малко време, за да очертаем визията за бъдещото развитие на партията и чак тогава евентуално да се търси и подходящ за тази визия лидер. Пак казвам, към момента. Независимо, че в чисто човешки план може да му е мъчно на човек за тази двойственост – от една страна лидерът иска да напусне, от друга страна партията не го пуска, но в политиката е така. Човек трябва да жертва много лични неща.
Фокус: ДПС постоянно е обвинявана, че е етническа партия. Какво трябва да се случи, за да се промени това?
Проф. Людмил Георгиев: Каквото и да се случи, това обвинение няма да престане, защото това е удобна мишена на нашите политически опоненти да „стрелят” по нас. Тук се работи на едно, за съжаление, все още неизкоренимо робско чувство на българския народ, на който историята му я представят по малко превратен начин и на тази основа се търсят такива дълбинни народопсихологически внушения, а истината е съвършено различна. Но пак казвам, каквото и да направим, ние ще бъдем обвинявани във всички смъртни грехове, защото така стои всичко в България. Играе се на дълбинните чувства на народа, който просто не е ориентиран. И то не на целия, разбира се, а на една горе-долу около една трета част.
Фокус: Трябва ли ДПС да прокарва някаква политика, за да промени тези нагласи у широката общественост?
Проф. Людмил Георгиев: Ами надявам се, че в известен исторически план и това ще се случи. По-скоро трябва време, за да се разсеят предразсъдъците. Българската психика е задръстена с предразсъдъци. Не може току-така да бъдат преодолени, трябва историческо и психологическо време.
Фокус: Какво ще пожелаете на ДПС в началото на новата година и за 20-годишнината?
Проф. Людмил Георгиев: Ще пожелая това, което начертахме като програма за действие на VII-та национална конференция да бъде адекватно реализирано в практиката.
Фокус: Кое бихте изнесли като най-важно от тази програма?
Проф. Людмил Георгиев: Като най-важни бих изнесъл предложенията за алтернативи на политики и на сегашното управление. Защото хората са го закъсали откъм идеи, говоря за сегашното управление.
Весела БАРЪМОВА



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 639818
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031