Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 15:42 - БОЙКО БОРИСОВ - НОВИЯТ ПОЛИТИК
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
0



   01.07.2009 г.
    сряда

Бойко Борисов, новият политик
image
01 юли 2009 | 07:37 | „Монд”
image
Френският вестник „Монд” разказва за срещата си с кмета на София Бойко Борисов, когото определя като „потенциален премиер на България” след парламентарните избори на 5 юли.
Кметът на София може да говори с часове, както за червения балон, така и за кучетата си. С гордост споменава: „Нямаше призната българска порода кучета. Преди две години помогнах да бъдат регистрирани българските овчарки”. Заговори ли се по други теми Борисов не прикрива лекото си отегчение.
Това е човекът, който покори българския електорат. След 20 години на хаотичен посткомунистически преход, мафиотско господство, явна корупция, разпростираща се бедност, народът търси предвидлив управник.
„Аз съм човек на реда, общувам с хората открито и съм смел в реформите”, казва за себе си Борисов.
Образът му на човек, който разчиства, му спечели преднина на европейските избори, след като българските граждани бяха уморени от празното говорене.
„Българите не отдават значение на думите. Око да види, ръка да пипне”, отсича Борисов.
От създаването си през 2006 година партията му ГЕРБ се представя добре на всички избори, но въпреки това Борисов не изглежда като част от системата. И народът, както и част от интелигенцията, са очаровани. Очаровани са от уверенията на Борисов, както, че ще сложи край на „корумпираното управление”, така и че „ще възстанови образа на България в Европа”. На фона на вече компрометиралите се политици, се откроява цяло поколение от млади висшисти, което се присъедини към Борисов. Без значение за миналото, той твърди, че иска да промени нещата.
Този „нов човек” все пак по някакъв начин е свързан с комунистическото минало. Внук на бившия кмет на Банкя и син на „апаратчик”, Бойко Борисов е завършил школата на тайните служби, която формираше кадрите по време на комунистическия режим. Става пожарникар и скоро е издигнат в полковник. Има черен колан по карате и става треньор на националния отбор на България. През 1990 година създава охранителна фирма и бизнесът му просперира в хаотичния климат, който разтърсва страната.
През 2001 година Борисов е назначен на поста главен секретар на МВР. Именно тогава, в борбата си срещу мафиотски групи, той си изковава репутация на „суперченге”. Въпреки че критиците на Борисов, като германския журналист Юрген Рот, обявяват, че именно той е в сърцето на войната на клановете в България, той ни най-малко не се притеснява.
През 2005 година, когато Борисов става кмет на София, започва и политическата му кариера. През 2007 година е преизбран на поста и така затвърждава позициите си, като разчиства съмнителните изпълнители на обществени поръчки. По този повод също има критики, че кметът просто е разчистил място за приятелите си.
През 2006 година Борисов създава партия ГЕРБ, на която остава неформален лидер.
Не му липсва и опит в международните отношения и той изброява европейските политици, с които е намерил общ език: Ангела Меркел, Мишел Алио-Мари и Патрик Деведжиан. Борисов изтъква топлите си отношения с френския президент Никола Саркози, с когото си приличат както по характер, така и по отношение на директната си политика. „Аз съм човек на диалога и делата”, казва за себе си Борисов.


Тагове:   новият политик,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 641816
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930