Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2009 06:04 - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: ДОГАН ПОТРЕСЕ НАЦИЯТА...
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1099 Коментари: 0 Гласове:
0



     26.06.2009 г.
    петък

Потресен съм от наглостта на Доган На никаква цена няма да влизаме в съюз с БСП и ДПС, казва Цветан Цветанов
Едно изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган разбуни политическите духове 10 дни преди парламентарния вот. Как то ще резонира върху гласуването на 5 юли и как се приема от политическите лидери - попитахме председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. И още - какви ще са възможните съюзи след вота и как партията ще мобилизира избирателите. image - Г-н Цветанов, ГЕРБ - Благоевград пусна запис на лидера на ДПС Ахмед Доган, в който той обяснява, че държи властта в ръцете си. Той от ваши активисти ли е направен?
- Записът е направен от възмутени хора, присъствали на срещата в с. Кочан. Той отново потвърждава, че критиките от Европейския съюз и българското общество са напълно основателни, и доказва, че Доган и Станишев държат наистина инструментите на властта. Ако премиерът се дистанцира от говоренето на Доган, това означава, че е участвал в тези схеми. Недопустимо е един-двама души в държавата да разпределят парите на българския и европейския данъкоплатец. Това е високомерно и недопустимо поведение, което всички видяхме. Надявам се това да бъде още един мотив хората да разберат важността на изборите на 5 юли. Потресени сме от тази наглост.
- Записът ще замине ли за Брюксел, за да стане достояние на европейските институции?
- Брюксел е наясно с това, което се случва в държавата, което доказва и спирането на европейските средства. Не се страхуваме от ответен удар от ДПС, защото водим прозрачна и ясна кампания без манипулации и нарушения.
- Къде виждате ГЕРБ броени дни преди големия финал?
- Първа политическа сила, с възможности за пълно мнозинство в следващия парламент. От обиколките, които проведохме, мога да кажа, че имаме пълна мобилизация за предстоящите избори. Разчитаме и на допълнителния ресурс сред демократично мислещите българи. Хората смятат, че европейските избори не са били важни и част от тях не са гласували. Но те ще гласуват сега, защото това са изборите, които слагат край на това управление.
- Но лидерът на ДПС Ахмед Доган даде заявка за повтаряне на управлението на тройната коалиция. И ако след изборите трите партии отново формират силна група, какво ще прави ГЕРБ?
- Това правителство направи достатъчно, за да помогне за сбъдването на прогнозата на ДПС. Давам пример със секционните избирателни комисии в чужбина - в голямата си част бяха закрити. А същевременно правителството и външно министерство се постараха да разкрият 123 избирателни секции в Турция. За да може този изборен туризъм пак да се осъществи и да се проведат избори, които не знам дали могат да се характеризират като честни и демократични.
- След тези черни прогнози кое ви дава право да мислите, че ГЕРБ ще бъде с пълно мнозинство?
- Осъзнаването на демократично мислещите хора, че тези избори са най-важни. Днес сме изправени пред съдбоносния момент, в който или ГЕРБ може да победи, или да бъде осуетена една действителна алтернатива на политическото статукво от последните 20 г. В листите ни са хора, които не са били във властта и въпреки трудностите, с които са се срещали всички български граждани, са успели да се реализират. По нищо нашите експерти не отстъпват на Пламен Орешарски или на когото и да било. Дори мога да кажа, че ги превъзхождат, тъй като именно другите създадоха този лош имидж на страната ни като най-бедна и най-корумпирана страна в ЕС. И ако премиерът имаше възможност да посети малките населени места, обезлюдяването, проблемите на производителите...
- Той го прави.
- Но само като част от предизборната си кампания. Не са малко срещите, в които той бива освиркван. Нека си дадем равносметка какво се случи - протести на учителите, на земеделските производители, на здравните работници, миньорите, полицаите! Кажете ми една сфера и област, където това правителство имаше необходимия конструктивен диалог с хората.
- Ако ГЕРБ има пълно мнозинство в следващия парламент, ще последвате ли примера на част от европейските лидери и да запазите в екипа министри от миналия кабинет?
- Как да остане когото и да било от най-корумпираното правителство досега? Няма министър, който да може да разчита на каквато и да било подкрепа от следващия мандат на управление от ГЕРБ. Затова ще направим ревизия, за да разкрием всички злоупотреби на този кабинет.
- Не е ли по-уместно в криза да се концентрирате върху належащите проблеми в момента, а не да се връщате назад?
- Така е, ще трябва да работим за стабилизирането на държавата в момента на криза. Но когато говорим за антикризисни мерки, те включват и спиране на корупцията, и източването на средства. Ограничаване на контрабандата, стимулиране на производството, за да направим малкия и среден бизнес гръбнак на икономиката. Държавата, когато говори сега за мерки за бизнеса, тя говори от позицията на този, който държи парите на този бизнес. Към април нашите експерти установиха, че връщането на ДДС е пресрочено с три месеца и сумата е 620 млн. лв. Ако искаш да задържиш бюджета, трябва и да спреш кранчетата, от които изтичат тези пари. Трябва да гарантираме стабилност в сферата на образованието. Сега то получава 70% от делегираните бюджети, а трябва да получава 100%. Това, което нашите експерти в тази област ще направят, е да го увеличат до 90%. Източване има и при Министерството на извънредните ситуации. Тази структура ще бъде закрита и ще премине към МВР. Трябва да се ликвидират дублиращите функции на МВР и ДАНС.
- Кои ще са министрите на ГЕРБ?
- Знаете ли, с господин Бойко Борисов работим отдавна. Никога досега не сме слагали тигана преди рибата. Нека да приключат изборите и мога да ви уверя, че потенциалът на ГЕРБ е от достойни хора и всеки един от тях може да е министър или заместник-министър.
- Все още смятате, че лидерът на ГЕРБ трябва да е новият премиер на България. Но ако той запази поста си на кмет, кой е следващият в списъка?
- В момента не обсъждаме други хипотези. Само тази е на дневен ред. Не виждам друг човек на този етап, който да е по-подходящ от Борисов.
- Но премиерът заяви, че управленската ви програма е опасна. И доста се бои от идването ви на власт.
- Управленската ни програма е от 177 страници и моля премиера да я прочете, преди да коментира. Но нормално е той да говори по този начин, той няма друга теза, тъй като за 4 години не успя да предложи своя програма за управление.
- БСП вече обяви своите предложения в управленски план.
- Бих се обърнал към всички, които все още дават гласа си за БСП. Те обещаха защита на националните интереси, а лишиха държавата от финансиране от ЕС в най-тежкия момент на криза. Предлагаха 6% от БВП за здравеопазване и образование, а 2% за наука. Какво точно изпълни правителството в пълния си обем? Обикаляйки в страната, виждаме висока безработица като голям проблем, хората в отчаянието си напускат страната или родния град. Затова отново повтаряме, че ГЕРБ няма да бъде част от управление с БСП и ДПС.
- Остана една партия, която рядко критикувате - НДСВ. Нима е възможно да управлявате заедно и защо не сте ги критикували?
- БСП и ДПС са едно цяло. Самият подход и при предизборната кампания показа, че в областните градове ДПС няма свои кандидати и ще подкрепи мажоритарните на БСП. А НДСВ не ги критикуваме, защото ДПС им предостави като възможност да си купят гласове на евровота. Но това надали ще се повтори на тези избори. Високата избирателна активност определя бъдещето на страната, а не купените гласове. Много на брой малки партии означава слабо правителство. Ако се стигне до коалиционна подкрепа, това ще бъде с партии, които приемат приоритетите на ГЕРБ.
- Удари ли часът за съставяне на кабинет доста партии ще се припознаят като ваши партньори.
- Всичко ще бъде след анализ и не бихме приели някой да се възползва от това да се качи на влака, за да може да генерира това, което виждаме сега. Ако ГЕРБ има пълно мнозинство, тя участва самостоятелно. Зависи от българските граждани.
- Това е вратичка, която си оставяте. Ако резултатите са лоши, ще кажете, че избирателят ви е принудил да се коалирате с ДПС например.
- На никаква цена няма да правим съюз с БСП и ДПС. НДСВ не ги споменавам, защото няма и да минат 4% бариера. Това няма да се евроизборите, където НДСВ имат победа в райони, които винаги има победа на ДПС. В Ардино например е така. Но надали някой от НДСВ дори знае къде се намира това място.
- Все пак, ако се повтори схемата от евровота?
- Нагласата на хората е съвсем друга, а избирателите вярват в ГЕРБ и Европа би подкрепила едно управление на ГЕРБ. Имаме нужда от такова. На евроизборите хората не са гласували, но аз съм убеден, че българските граждани достатъчно търпяха и всички заедно този път ще променим държавата.
Надя Панкова


Тагове:   Доган,   потрес,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 641824
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930