Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 17:44 - БОЙКО БОРИСОВ: ТЕМАТА КОАЛИЦИЯ за НАС не СЪЩЕСТВУВА
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2009 17:46


   23.06.2009 г.
    вторник

ЕДНО ФУНДАМЕНТАЛНО ИНТЕРВЮ
            БОЙКО БОРИСОВ
"ТЕМАТА КОАЛИЦИЯ за НАС не СЪЩЕСТВУВА"

 
image
23 юни 2009 | 14:28 | Агенция "Фокус"
image

Лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов пред Агенция “Фокус” .



Фокус: Г-н Борисов, на какви резултати се надявате от изборите, очаквате ли да получите достатъчно добри резултати, за да съставите правителство заедно със „Синята коалиция” и ако има опасност това да не се постигне, какви са евентуалните Ви други партньори?
Бойко Борисов: Ако не беше сменена избирателната система, сиреч в последния миг тя да бъде преправена в услуга на ДПС. Подкрепям с примери – мажоритарните кандидати. Те са вързани с още един безспорен факт. Това е възможността, уж много демократична на пръв вид, да се отписват хората от местата, където живеят, за да гласуват на други места. С откритите 124 секции в Турция това означава, че в един момент гласовете за смесените райони ще са достатъчни на Доган и ще започне преливане, както всички констатираха в последните часове към местата и партиите, които имат нужда от тези допълнителни гласове. Това беше на евровота. Това ще бъде и сега. Абсолютно нямаме никакво доверие на информационното обслужване на Министерски съвет, което аз съм убеден, че манипулира резултатите. Трето – ако не бяха сменили системата Д`Oнт, която беше на предишните избори, ако тя не беше сменена, ние щяхме да имаме шест евродепутата. Те и нея смениха. Четвърто – в Закона за местната власт пише, че ако кмет участва в изборите, вечерта след произнасянето на ЦИК от другия ден той вече не е кмет. Не ако отиде да се закълне в парламента. С една дума, те отрязаха възможността да се ползват кметове за водачи на листи. Значи министри могат, кметове не могат. Сиреч – вечерта като съобщят резултата вече, да речем, кметът на София не е кмет на София.
Фокус: Това ли беше причината вие да не се кандидатирате?
Бойко Борисов: Това е и основната причина. И не само това. Друга щеше да е листата, ако кметът на Бургас водеше, ако в Сливен, Лечков водеше или ако кметът на Добрич, водеше там и къде ли не още. Ако не бяха направени всичките тези машинации, ако не беше това чудовищно купуване на гласове, чиросване на хора от едни партии на други, това може би и в световната избирателна система няма такъв парадокс и фарс. Сигурно на много места има манипулация на изборите, но надали някой в света има маси от хора, които може да ги препраща на едни или на други.
Фокус: За всичко това обвинявате ДПС, така ли?
Бойко Борисов: Естествено - със съгласието на БСП и НДСВ. Кога НДСВ щеше да вкара двама депутати. Вижте къде са им най-големите резултати – ромски райони, смесени райони, в секции, където никога не са имали успех.
Фокус: Още ли се притеснявате, че изборният резултат може да бъде манипулиран и какво ще предприемете ако по някакъв начин тези ваши опасения се окажат верни?
Бойко Борисов: Да. Няма логика иначе да има такива резултати. Няма логика другите партии да ги постигнат.
Фокус: Смятате, че при нормални обстоятелства ГЕРБ щеше да си постигне абсолютно мнозинство и да състави дясно правителство?
Бойко Борисов: Категорично. Те навремето направиха такива номера и с царя. Пуснаха една монархическа партия, все едно имаме два-три или четири бяха тогава и всъщност го принудиха да прави коалиция с ДПС.
Фокус: Колко депутати очаквате да вкарате?
Бойко Борисов: Не мога да кажа. Виждате, има един-два-три-четири фактора, които изброих. Иначе вижте – нашите митинги, нашите срещи с хората навсякъде, присъствието, което има и усещането, че сме първа сила и безспорно вече, колко избора подред ние ги побеждаваме, но на практика след това с трикове се подменя вота на хората.
Фокус: Кои са другите Ви партньори, освен „Синята коалиция”?
Бойко Борисов: Ние имаме партньори в лицето на Европейския съюз, Съединените щати и всички хора и държави, които са за демокрация, които са за пазарна икономика и с които може да се работи. И пети фактор, за предишния въпрос – възможността да се вкарат арестантите в парламента, а те всичките са спонсори на БСП. Марио Николов – спонсор на БСП, братята Галеви бяха задържани и процесите срещу тях тръгнаха след срещата с министъра на вътрешните работи. Това са безспорни факти, които се знаят.
Фокус: Притеснява ли Ви това че много хора, на които са повдигнати обвинения използват изборите, за да се измъкнат?
Бойко Борисов: А кой го направи, за да ги използват?
Фокус: Такъв бил закона.
Бойко Борисов: Кой направи този закон преди месец и половина – БСП и ДПС, нали те го направиха, чрез мажоритарния вот. Кое мнозинство прие мажоритарния вот? Те промениха закона. Как звучи – мажоритарен елемент? Като е мажоритарен, защо след това поне за мажоритарните кандидати няма балотаж следващата неделя. Защо? Тогава ще са мажоритарни. Когато БСП или ДПС говорят, защо не и НДСВ, говорят за демокрация, за права, това касае и другите. Те си правят каквото си искат. Зад паравана на нещо, което уж е много демократично и добро, те още тогава са знаели, че това ще се случи и затова са го правили, а сега се правят на изненадани. Ако са искали да променят нещо, защо не промениха системата. Безспорно в България думата коалиция не работи. До този момент всички партии са се оплаквали и са се оправдавали с коалиционните си партньори, всички които са се извъртели през тези 20 г. Защо не промениха системата, така че първата партия да носи политическата отговорност и да има право да си състави правителство. Всеки журналист, който дойде задава въпрос за коалиционния партньор, защото задаващият въпроса сам разбира, че всъщност там е капана, там е заложен провала. Защо не промениха това? Ето Вие започвате – „може да сте първи, ама порвала Ви е гарантиран, защото трябва да изберете”. Защо всички задават този въпрос като първи и последен? Защото показва, че трябва да отидеш да търсиш някои партньори. Този някой партньор, с малкото си гласове, в един момент става толкова важен, че все едно той е спечелил изборите. И започва – единият казва, ако съм аз искам министър на енергетиката, другият казва – ако съм аз искам екологията. Сиреч, там където отново да провалят европейските фондове, защото първите два-три месеца Европа ще ни търпи, те през това време ще направят някоя и друга корупционна схема и ще се провалим и ние. Затова думата коалиция работи толкова лошо в България.
Фокус: Но може би е възможно да получите подкрепа от разни партии без да ги вземете официално в правителството, обмисляте ли такъв вариант? Да кажем „Атака” би могла да Ви подкрепи без да влезе в правителството. Възможен ли е такъв вариант?
Бойко Борисов: Теоретично съществуват много варианти. На практика – хората в България искат да има носещи отговорност партии и хора. Никой не би подкрепил, в случая не визирам „Атака”, правителство, в което няма участие или не носи отговорност. И оттук пак се връщаме на стария проблем. За да се правят реформи, за да се променя статуквото, за да се правят кардинални промени и най-вече да се носи наказателна отговорност за всички корупционни сделки, които са довели до тук, трябва болшинство. Ако го няма остават само предизборни приказки.
Фокус: Бихте ли съставили правителство с няколко партии в него?
Бойко Борисов: Темата коалиция за нас не съществува и се опитваме през цялата предизборна кампания така, както на вас го обяснявам, да го обясним и на хората защо трябва да има голяма избирателна активност и един политически субект да получи доверие, за да може всичко това да се прави. Виждате, всички партии излизат с едно клише: „В името на България можем да направим коалиция”. В името на България трябва да се опитаме всеки един от нас да понесе своята отговорност. С хубавите думи „В името на България...” отново се цели да се създаде коалиция, в която след това да се прехвърля отговорност между партиите в нея. Нека мине 5 юли и ще говорим.
Фокус: Кои са партиите, с които не бихте направили коалиция?
Бойко Борисов: Естествено, че БСП и ДПС, ние сме заявили. Не искам по никакъв начин да разпиляваме или да създадем усещането у хората, че има нещо, което е вероятно. Няма нищо в плановете ни, свързано с коалиционен партньор, който и да е. Да, много приемливи са партиите, членки на Европейската народна партия, като рамка. Оттук нататък дали ще се разберем с тях не знам. Какво предлагат те? Голяма част от тях носят пасивите на старото управление. Как ще се приеме от хората? Дали това няма да е една подмяна на вота? Не случайно черният PR и програмата на БСП е изградена върху това, че ако ГЕРБ спечели, ще върне Костов. Те си играят точно с тези страхове на хората.
Фокус: Какъв е вашият отговор на твърдението, че в името на народа ще трябва да се създаде правителство ГЕРБ – БСП, за да не остане страната без правителство по време на кризата?
Бойко Борисов: Трябваше да има предсрочни избори и тогава да се каже: „Ние не се справихме, има криза и затова търсим национално съгласие, за да преминем през кризата”. Тогава с подобни държавници ние бихме могли да седнем и да кажем как действително ситуацията е много по тежка, отколкото народът си я представя. От 16 юли половин България остава без сметища. Няма магистрали. Пуснаха 5 км от „Люлин”, която няма нито начало, нито край, не обслужва нищо в момента. Тя опира в най-тежките райони, където трябва да са тунелите и мостовете, а от другата страна на запушеното Околовръстно шосе.
Фокус: Каква е преценката Ви за цялостното управление на това правителство?
Бойко Борисов: Слаба. Оставете моята оценка. Тя при всички случаи ще е субективна. Вие търсите обективната оценка. Прецедент е да се спрат всички еврофондове по време на тяхното управление и да се започне чисто предизборно да се говори в последната седмица, че би могло някой ден по различни програми да почне да се пуска по малко. И видяхте сметките. Ако сме били с добро правителство, то 16 млрд. сме могли да усвоим за тези 4 години. В момента сме усвоили 970 млн., по-малко от 1/16.
Фокус: В тази връзка притеснявате ли се от това, което ще наследи следващото правителство?
Бойко Борисов: Целият им среден ешелон е от хора на тройната коалиция.
Фокус: Значи трябва промяна на административния апарат?
Бойко Борисов: Това са хората, които са свикнали да участват в корупционните схеми, които им задават големите участници.
Фокус: Когато бяхте главен секретар на МВР се ползвахте с изключително доверие в действията си от ЕС, от САЩ. Смятате ли, че връзките, които сте си създали тогава и сега като кмет, ще ви помогнат да получите подкрепа, за да се създаде нов имидж на България и да се отблокират европейските пари?
Бойко Борисов: Европейските, американските служби, ОЛАФ – действително прекрасно сме работили, но това е на оперативен план и безспорно трябва да се върне доверието между българските и тези служби. По-важното в случая е, че имаме контакт с основните лидери, като се започне от лидерите на Европейския парламент, на ЕНП, президента Мартенс, генералният секретар Лопес, Костас, канцлера на Германия, президента на Франция, на Италия, на Гърция, Полша, Унгария. Аз вече имам участие на 6-7 срещи в Брюксел, които се проведоха на високо равнище и имах пряк контакт с тях. Ние сме подготвили експерти, които се ползват с тяхното доверие за ключовите постове, хора, които са познати там и които биха били приети от тях.
Фокус: Споменахте ключовите хора - много често ГЕРБ е упреквана, че няма достатъчно добри специалисти, които да предложи. Избройте имена, за да опровергаете тези твърдения.
Бойко Борисов: А кои са специалистите на БСП? Кажете ми един, който да не е свален от поста си или да не се е провалил – Овчаров, Петков, Кутев, Кадиев, Корнелия Нинова, Деян Пеевски – всички са свалени. А на Станишев ЕС му написа доклад, рядко критичен. Отделно като започнем с кметовете на големите градове, председателите на общинските съвети в цяла България на ГЕРБ – безспорни имена, експертите, които имаме във финансите – Симеон Дянков, Влади Горанов, Илияна, Миро Найденов, Фандъкова, Лолита Радева. Мога да изброявам много. Ние представихме програма с по 4-5 експерта, които са в първия, втория, третия ешелон на ГЕРБ. Така че ние не само имаме експерти, не само имаме лица, а виждате, че в дебатите БСП спря да пуска вече важните си хора. Няма какво да кажат. Прекопираха каквото можаха от програмата. Видяхте и по програмата - някаква критика? Напротив, нашата е от малкото, защото не искам да давам оценка на програмите на другите партии, в която няма една думичка популизъм. Вижте какви са обещанията на БСП – в условията на криза ще вдигаме заплати, пенсии, мед, масло – всичко. Ако не сме ние, всичко ще фалира, ще има Възродителен процес. Просто лъжи, лъжи, лъжи. Това е цялата им кампания.
Фокус: Вие самият бихте ли станал министър-председател на едно правителство на ГЕРБ, евентуално със Синята коалиция?
Бойко Борисов: Зависи от резултатите от изборите. Аз нямам самоцел. Резултатите ще ни дадат информация какво искат хората, те ще определят кой за какъв пост е, а не желанията.
Фокус: Т.е. ако спечелите самостоятелно, тогава бихте станал министър–председател? А няма да приемете поста при коалиция?
Бойко Борисов: Нека да минат изборите. Живот и здраве само след десетина дни са.
Фокус: Доста критики отправяте към НДСВ. Навремето работехте като главен секретар от тяхната квота. Възможно ли е споразумение с тях в името на националния интерес?
Бойко Борисов: Аз каквото съм работил в тяхното правителство показва, че съм работил добре, защото до ден днешен хората продължават да одобряват това, което съм правил, което правя и сега. Изненада за мен е това, което направиха на евроизборите - ще си лежи на тяхната съвест.
Фокус: Вие сте охранявали Тодор Живков, а по- късно охранявахте и царя - какво може да се научи от такива хора?
Бойко Борисов: Ако умееш да слушаш, изключително много неща. Имах възможност да чуя какво мислят върха на комунизма и антипода, в случая - монарха на страната. Действително аз съм чул и научил от тях много неща. Това ми е помогнало и сега ми помага във формирането на позиции.
Фокус: Както от единия, така и от другия?
Бойко Борисов: Разбира се. И затова аз към НДСВ се отнасям враждебно, защото самата партия се разцепи, разпадна се. Дълго е да се коментира, няма смисъл, но специално към царя си пазя уважението и най-вече заради това, което съм научил от него.
Фокус: Контактите ви с тях двамата помогнаха ли Ви да овладеете това изкуство на контакт с масите?
Бойко Борисов: Не, това от тях не сам го научил. Но прочита на историята - знаете, че историята се пише от победители – съм могъл да го чуя от двамата. Много неща съм си изяснил. Много от механизмите на управление на държавата в общата световна икономика и политика. Изключително интересни неща, които за съжаление не бих могъл да споделя, а иначе безспорно са за учебник.
Фокус: Последно време стана модно да се пишат книги - бихте ли написали книга за това, което сте преживял през годините, когато сте ги охранявал?
Бойко Борисов: Не искам да се шегуваме на такава тема. Първо, аз съм много дискретен човек и много добър професионалист във всичко, което правя. Повтарям - без знанието и съгласието на когото и да било не бих си позволил да напиша и един ред. Както виждате и в момента в оценките и в това, което казах, само маркирам. В това всеки би ми завидял, ако има възможност и време да чуе тези хора в неформална обстановка.
Фокус: Помогна ли ви това, че бяхте в охранителния бизнес в години, когато имаше много личности от криминалния свят в работата ви като главен секретар в борбата с престъпността?
Бойко Борисов: В силите на службите всичко има. Така че и МВР, и Прокуратурата, и съдът могат да работят много добре, ако има политическа воля и няма натиск отгоре. Ако на нещо съм му благодарен на царя, то е, че никога не оказваше натиск върху нас, за или срещу някого да се работи.
Фокус: Какво бихте променили в тези структури?
Бойко Борисов: Много неща. След тези два министри в тези четири години просто трябва кардинално да се работи - най- вече с човешкия фактор там е свършено. А това е също занаят и се гради с години. Когато с лека ръка се изхвърлят професионалисти, за да се сложи партиец, както направиха сега последните преназначения, не можеш да очакваш от този човек добър резултат. Той просто се съобразява с партията, после кой ще лови, и естествено, че няма да тръгне срещу този, който го е назначил.
Фокус: Т.е. да очакваме големи кадрови промени, евентуално?
Бойко Борисов: Станишев плаши хората с реваншизъм, което не е точната дума. Точната дума е законност и възмездие - хората в България имат нужда от една малка, елементарна справедливост. Но те дори и това нямат.
Фокус: Всъщност, ако се въздаде тази справедливост и се разследват извършени престъпления, може би България ще получи по-добър имидж в очите на европейските си партньори.
Бойко Борисов: Надявам се. Ще направим всичко възможно за това. Всички партии и политици трябва да си дадат сметка - като клише малко ще прозвучи, но е може би най-точно - доброто бъдеще на България е заложено на тази карта. Ако това не се прави, то води до наказателни санкции, до искане от държави - както в момента има - за наказателни клаузи до най-тежките - финансовите санкции, спирането на фондовете. С една дума, благосъстоянието на всеки отделен човек зависи от това тези неща да не се случват повече. И който поеме кръста, трябва да си го носи. Това трябва да се промени.
Фокус: Заговорихте за бъдещето на България - каква трябва да е дългосрочната стратегия?
Бойко Борисов: За съжаление ние нямаме национална доктрина и тази нестабилна политическа ситуация не дава възможност и това да се направи, за съжаление. Ние нямаме единна национална стратегия или поне разбиране между партиите за енергийните проекти, които са изключително важни, нямаме стратегия по националната сигурност, заплахите, които идват към нея. Всяка държава гледа своя интерес. Ние сме единствените, които това не правим.
Фокус: Колко пъти според Вас сме загърбвали личния интерес на България?
Бойко Борисов: Много пъти. Ето, дори ако щете сега - 300 милиона евро компенсации би могло някой ден да получим, а защо не сме ги получили досега, защо не са предоговорени. Ще губим, примерно, един милиард на година, нека ЕС да ни компенсира, или голямата част от тях, за да може това да не се отрази вътре на живота на хората. А защо първите неща, които приватизираха са точно тези, които даваха най-голям доход на държавата - енергийните мощности, разпределителните дружества. Моите уважения към тях, но те един стълб не са сложили нов, само изнасят парите.
Фокус: Преразглеждане на приватизационни сделки възможно ли е?
Бойко Борисов: Народът го иска, но аз съм предпазлив в изказванията си, защото видях какво ми струва прекратяването на концесията за „Чистота”- София и предоговарянето на концесията за „Софийска вода”. Затова, тези, които са направили приватизационните сделки са ползвали със сигурност най-добрите адвокатски кантори и са направили така, че да си защитят сделката. Действително имам желание това да се случи, но практически това едва ли ще бъде възможно, така че ще е лъжливо обещание да го говориш.
Фокус: Доколкото разбрах знам проектът „Белене” ГЕРБ не го приема с възторг?
Бойко Борисов: По проектът „Белене” до момента е направена трета първа копка и оттам нататък има неясно бъдеще.
Фокус: Няма финансиране?
Бойко Борисов: Няма, защото когато правеше първата копка Станишев трябваше да каже откъде ще е финансиран, и когато се взимат кредити с лихвите, до пусковия срок колко всъщност ще излезе целия проект.
Фокус: Т.е. вашите експерти трябва да го преразгледат, за да преценят какво ще стане?
Бойко Борисов: Никой не знае. Трябва всяка една подобна сделка експертите да проверят и да кажат истинското състояние. И тогава да се излезе пред народа и да му се каже - цената е тази - плащаме ли я, или не я плащаме, защото всички ние плащаме цената.
Цветомира ГЕОРГИЕВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 642563
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930