Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 07:03 - БОЙКО БОРИСОВ и ГЕРБ: - ИМАТ ли КАДРОВИ РЕСУРС за УПРАВЛЕНИЕ на ДЪРЖАВАТА?
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1803 Коментари: 3 Гласове:
0



        25.05.2009 г.
   понеделник

           БОЙКО  БОРИСОВ
                 интервю
ГЕРБ се бори за пълно мнозинство, за да гарантира европейското бъдеще на България Станишев ми залага капани Плаща черния PR с пари на Вълка, сменят полицейски шефове, за да купуват изборите, казва кметът на София Бойко Борисов
image Славка БОЗУКОВА

- Г-н Борисов, доста необичайно място за интервю с вас - къщата ви в Банкя. Как изглежда животът от легнало положение, след като счупихте крака си?
- Единственото хубаво нещо в това счупване е, че на спокойствие успях да си видя партията.
Обсъждаме листите и задачите, които трябва да се дадат на областните ръководства.
Не помня кога за последен път съм си бил цял ден вкъщи. През последните 15 години ставам не по-късно 6,30, в 7 ч вече съм по задачи.
- Защо пуснахте снимки на крака си? Мнозина видяха лош вкус в това?
- Допуснах го заради интереса на медиите и за да не тръгнат спекулации. Защото счупването е резултат от чисто игрова ситуация. Сега ми бият инжекции, за да не направя тромбоза.
- Как се оправя кметството без вас?
- Отсъствието ми по никакъв начин не влияе на работата на общината. Тук, днес (б. р. - 22-ри) в 9,30 ч бяха заместник-кметовете, главният архитект, председателят на Общинския съвет. Работим, защото сме пред пускане на втората велоалея. Искам да намерим и още малко пари за Южния парк. Текат конкурси, преасфалтираме града. Всеки час някой ми се обажда
- Да, виждам, че телефонът ви непрекъснато звъни. С кого най-често говорите?
- С Цветанов. Напоследък и с хората от икономическия екип.
- Получихте писмо-покана от премиера Сергей Станишев за дебат с него. Защо отказахте?
- Явихме се вече на дебат. Поне сто пъти написах писма на Станишев, че искам да отида при него в Министерския съвет, за да дебатираме проблемите на София! Той отвърна, че не му е работа да си говори с мен. Когато трябва да се свърши нещо, не му е работа. Когато иска да направи шоу, тогава му е работа!
- Социолозите виждат в ГЕРБ първа политическа сила. Вярвате ли им?
- Искам да изкажа цялото си уважение към политолозите и социолозите. Но това е само в наша вреда. Неслучайно правителството промени избирателните закони по възможно най-недемократичния начин в последния момент. Дори самият президент, който дълги години е бил лидер на БСП, каза, че изборните закони не се променят в 12 без 5. Законът е изцяло в тяхна полза. Единствено ние в цяла Европа ще имаме два избора. Партиите ще харчат два пъти за реклама, за кампании. Не работят месеци наред. Всички се занимават само с изборите.
- Има няколко много важни въпроса, на които всички чакат отговор от вас, г-н Борисов. Първият е ще правите ли коалиция с Иван Костов?
- Знаем какви проблеми създава коалицията на управлението у нас. Всички видяхме това през последните години. Затова убеждаваме българите да дадат доверието си на една партия. Ако не управлява добре, да дойде друга. Това е демокрацията. Затова излязохме с решение въпреки настояването на Синята коалиция да се явим самостоятелно на изборите. Искаме ние да си носим отговорността. Никакво основание не сме дали да се говори, че гласим някаква коалиция. Точно обратното.
- Това е вторият ключов въпрос към вас - искате пълно мнозинство, за да управлявате самостоятелно, така ли?
- Да. Ние се борим за пълно мнозинство, дай Боже. Това ще гарантира европейското бъдеще на България. А и само тогава можеш да поканиш когото искаш. Но отговорността я носиш ти. И ако ти трябва някой много добър експерт, можеш да го вземеш. Тогава разперваш ветрилото. Но ядрото е здраво. В момента, в който ти трябва един депутат от друга партия, за да закрепиш мнозинството, става така, все едно тя е спечелила изборите. И от това идват проблемите. По-рано НДСВ се съобразяваше с ДПС. Сега БСП се съобразява с ДПС. Това искам да избегна.
- Лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че и следващият кабинет няма да мине без ДПС. Вашият коментар?
- Щом България се е докарала дотам, че без Доган да няма правителства, ашколсун! Браво!
- Реалистична ли е коалиция ГЕРБ - БСП?
- Такъв въпрос не стои. Компроматите на Станишев и компания показват, че заради мен те работят срещу държавата. Как да направим коалиция? Да оставим заменките на гори ли? Или заменките на сгради в София и хилядите им далавери. Не!
Ако Станишев бе дошъл да разговаряме по проблемите на София, когато му пратих първото писмо, можехте да ми зададете този въпрос. Ние вече бяхме дали пример, че можем да работим заедно. Но сега е невъзможно.
- Как ще коментирате думите на президента Георги Първанов, че в ситуация на финансова криза всяка коалиция е по-добра от повторен вот?
- Не съм съгласен. Ако президентът смяташе така, още миналата година, когато настоявахме, трябваше да има предсрочни избори. Тогава щяхме да видим кой къде стои, щеше да има стабилно правителство. Но това време се пропусна. Изпускаме златни шансове, за съжаление, цялата ни история е изпъстрена с такива моменти.
- Вие имате държавническо мислене. Ако няма правителство в месеците на криза, какво би се случило?
- Тогава Първанов, след като и той пропусна златния шанс, Станишев, Доган, царят ще си понесат поуките на историята.
- Но ние, българите, ще плащаме цената.
- Да, след като сме си ги избрали и търпели четири години.
- Всички си задават още един въпрос, който трябва да изясните. Ако ГЕРБ не успее да вземе мнозинство, с което да състави самостоятелно правителство, какво правите?
- Оставаме опозиция. Обещали сме го на хората си.
- Тогава президентът възлага мандат на следващата партия.
- Това е демократичният принцип.
- Ако тя е БСП обаче, може да повтори сегашната коалиция. Вие сте твърдо срещу нея, как ще го допуснете?
- След като българският избирател е решил това, значи го заслужаваме. Нека ни спрат пак фондовете, нека пак да си върви корупцията, нека пак да си разиграват коня. Или, както Доган каза, българите трябва да заминем за Нова Зеландия и Африка.
- Тогава прогнозата за двойни избори ще се сбъдне.
- Не ми се мисли за подобен сценарий. За да се избегне, трябваше да има предсрочни избори. Но те ни вкараха умишлено в него.
- Доган обвини партията ви, че няма кадри за управление. Вярно ли е това?
- Всички видяхме кадрите му, така че нека не се грижи за нас. Имаме изключително смели, образовани кадри. Към тях имаме и хора, които работят в Европа, в Америка. Имаме уговорка при необходимост да се отзоват, за да помогнат на държавата.
- Виждате ли се като премиер?
- Моята мечта е да се оправим като държава. Никаква разлика не правя между това дали си кмет на София или премиер, освен повечето възможности. Пак работиш с милиарди. Пак всички големи проекти са в София. Разликата е малка, за да ме блазни премиерският пост.
А и моята любов е МВР. Ако състезанието беше за главен секретар на МВР, щях да обърна земята. И нямаше да допусна конкуренция. Имах редкия шанс да се кандидатирам за президент, но предпочетох да остана кмет, за да решавам проблемите.
- Какви условия бихте поставили на Костов, за да го реабилитирате на власт?
- Аз не поставям условия. Условията ги поставят избирателите. Никого не искаме да реабилитираме, нито да участваме в подобни процеси. ГЕРБ е партия, която печели няколко избори поред, имаме си качествени експерти във всички области и се борим за мнозинство. Оттам нататък можем да поканим експерти от другите партии. В парламента ще се направи по-широка коалиция, за да ни подкрепят. Ще търсим голяма подкрепа.
- Ако трябва да направите личен компромис, за да има страната стабилно управление, какъв ще е той?
- Надявам се, че няма да се наложи да правя компромиси.
- Морално ли е да се сменят 2 месеца при изборите ръководителите на най-важните държавни комисии, които определят отношенията между държавата и бизнеса? Това са комисиите за регулиране на съобщения, за защита на конкуренцията...
- Това е нагло поведение. Залагат капани на следващото управление. Нека народът каже кой е избран. И новото правителство, което и да е то, да си назначи хора за по 5 години. А не да му слагат техните хора отсега. По същия начин в последните месеци сменят полицейските началници. Ако не работят, защо не ги смениха миналата година?! Да крият, че тройната коалиция ще купува гласове ли?!
Защо в последния момент масово изпращат за посланици чиновници от външното министерство?
И с чистенето на София е така - нямаше медия, която да не пише, че в София Вълка чисти лошо. Но Станишев пак даде града на Вълка. Защо Вълка не излезе да чисти в дните, когато бе обявен негативният доклад на Европа за България? Умишлено - за да се отклони общественото внимание. София затъна в боклук. Станишев не се намеси. И когато ние проявихме воля, характер и го изпъдихме от София, прекратихме концесията, те искат да го върнат през задния вход?! Това са фактите.
- Това е въпрос, който много вълнува столичани - как така Вълка отново тръгна да се връща в почистването на София? Кажете най-после каква е истината.
- Безконтролни пари.
- Чии?
- На данъкоплатците. Интересно, как Вълка чисти за кризисния щаб срещу 1 милион за 1 месец, а съди общината за 60 млн. лева. Простата сметка показва, че за година трябваше да му плащаме 12 млн. лева, а ние давахме 55 млн.
- И те се узаконяват сега?
- Да, с тези пари Станишев плаща черния РR. Но ние го заловихме и го изобличихме.
- "Стандарт" вече излезе с инициатива да се спре черният пиар и да не се публикуват компроматите. Ще я подкрепите ли?
- Поздравявам ви за инициативата. Подкрепям я напълно. Милиони се наливат за черен РR. Те не идват от въздуха, а от такива хора. Станишев би трябвало да потъне в земята от срам, когато неговият най-приближен, най-личен приятел Азер Меликов регистрира сайта Бойко/Костов. Това е шефът на "Информационно обслужване", човекът, който ще обработва данните от изборите.
- Дадохте авторите на черния PR на прокурор. Досега обаче осъден за компроматна кампания в България няма. На какво разчитате?
- За радост избирателите, хората са тези, които осъждат авторите на компромати и черен РR. Ако бяха пуснали само клипа за Бойко и Костов, нямаше изобщо да реагирам. Но другият клип, в който се твърди как съм нарекъл българските пенсионери "лош материал", е откровена лъжа. Те са лъжци. Станишев не заслужава да му казвам "добър ден", камо ли да сядам с него в едно студио за дебат. Да лъжат старите хора, за да гласуват пак за тях, е просто непочтено.
Тези хора са оперирани от европейските демократични принципи. Затова и искаме оставката на Азер Меликов, който като шеф на Института за информационно обслужване ще брои бюлетините на изборите. Дори Татяна Дончева не издържа на тези няколко комунистически династии и една контрабандистка. Защото това е управлението на БСП.
- Вие твърдите, че кабинетът и премиерът правят политически инсинуации срещу вас. Така ли е?
- Да, инсинуации, и то директно от Станишев. Дълго време се заблуждавах, че той е от интелигентните хора, с които може да се прави голямата политика. Даже му казах, че сме готови да помагаме, когато става въпрос за националния интерес на България. Но с кое той даде пример, за да му отговоря с коректност?! Пусна ми клип за коалиция с Костов и за "лошия материал"?!
- Това обиди ли ви?
- Не. Но да го пуска, ако имаше поне някакъв знак в тази посока. Той няма никакво основание. Точно в този момент президентът трябваше да каже - не сме всички маскари. Да назове авторите на черния PR. Маскарите се казват Станишев и Меликов. Нито съм пускал компромат, нито съм казвал лошо за някого.
Аз казвам няколко очевидни неща. Първо - провал с еврофондовете. Безспорен. Това не е компромат. Мандатът е на ДПС, а не е на БСП. Факт, не е компромат. Провал в земеделието, млекопреработването, месопреработването, образованието. Това също е факт-- стачкуващите по улиците го показват всеки ден.
- Вие сте бивш главен секретар на МВР, познавате отлично системата. Къде бърка МВР, че не успя да разкрие нито едно от отвличанията на бизнесмени?
- Първата грешка бе, че сложиха Румен Петков. Затова напуснах. А слагането на Михаил Миков бе капакът на всичко. Защото освен партийна политика МВР не прави нищо друго. Нямат операции, нямат стратегия. Единственото, което правят, е да слагат и махат началници, за да гарантират купуването на гласове. Правят така, че МВР да работи за тях.
- Какво е вашето обяснение за викането ви на разпит по делото "Сретен Йосич"?
- Страх. Нека се опита някой да извика на разпит директора на ЦРУ, на ФБР. Станишев трябваше да излезе и да защити българския главен секретар на МВР, независимо как се казва. Не го направи. Защо? Защото пак неговите хора са направили тази кампания.
- Заради едно ваше изказване за имената на новородените в България ви обвиниха, че искате да правите нов възродителен процес. Каква е истината?
- Обясних стократно, че възродителният процес е едно от най-лошите неща, които са се случвали на България. Стотици хиляди хора напуснаха страната. В резултат сега цялата кампания на Доган е: ще дойде Бойко и ще ви върне българските имена. Ние не можем да изкараме три семейства цигани от "Баталова воденица" вече 3-4 години, при това с решение на съда, как ще им сменим имената?!
Не смятам, че е редно и на предизборните митинги на ДПС да се говори на турски. В нашата партия има много български мюсюлмани, мохамедани, издигаме ги за депутати. Тези хора са изключително работливи. За съжаление те са най-бедното съсловие в България. И Доган си играе със страховете им.
- Какво е вашето послание към Доган?
- Че ние сме отворени за всички българи, които се чувстват такива. Може потеклото ти да е арменец, евреин, турчин, руснак, украинец, но всички трябва да се чувстваме български граждани. Америка е един ясен пример. Независимо от националността или потеклото, всеки слага ръка на сърцето и слуша химна. Това искаме ние.
- Политолози твърдят, че разкритията на Яне Янев за злоупотреби във властта директно работят за ГЕРБ? Вярно ли е това?
- Винаги съм казвал за антикорупционното говорене на Волен Сидеров и "Атака", на Яне Янев и РЗС - щом изобличават корупционните схеми, щом създават възможност обществото да научава за тях, значи те са от полза.
- Ако ГЕРБ състави свое правителството, ще настоява ли за разследване сделките на сегашната власт?
- Партиите да искат това е груба грешка като мислене. Това показва, че нямаме независима съдебна система.
- Като човек, който я познава добре, какво е вашето обяснение - защо толкова години съдебната система не може да стане независима?
- Заради партийните назначения на всички важни постове. Затова няма осъдени и системата буксува. Видяхте случая с "Топлофикация". При толкова безспорни разкрития във всяка друга държава щеше да има много осъдени. А при нас държавата взе "Топлофикация" и я задължи с още 160 милиона. По начина, по който се управлява държавата от Станишев, зимата София може да остане без парно. Или цяла България трябва да плати дълговете?!
- Ситуацията с "Кремиковци" е сходна. Каква ще е съдбата на комбината?
- Преди две години им казахме: затворете "Кремиковци", вместо да наливате газ и ток в тази бездънна яма. С парите компенсирайте до пенсии работниците в "Кремиковци". Защото те са живи хора и трябва да си получат парите. И рекултивирайте завода. От това, че София ще се изчисти и ще стане един зелен град, ще се спечелят милиарди. Тогава казах, че по 25-30 млн. месечно се източват от предприятието. Те не го спряха. Спират го сега, когато е с над 300 млн. задлъжнялост. Изкарват хората на улицата. А Станишев казва: ела да дебатираме за управлението. Какво да дебатираме, той го съсипа!
- В основата на кампанията на Станишев е тезата, че управлението на БСП създава сигурност и стабилност. Как ще отговорите на обвинението, че с вас идва несигурността?
- При него няма нито сигурност, нито стабилност. Като се започне от чисто битов план - всеки се плаши да не го отвлекат. И се стигне до това, че бизнесът фалира. Столичната община е най-добрият платец към бизнеса. На фирмите, които правят метрото, поддържат пътищата, чистят реките, асфалтират, сме изплатили всичко.
- Президентът каза, че води в момента разговори с икономисти от различни политически сили, за да направят програма за излизане от кризата, която той ще предложи на новото правителство. ГЕРБ готови ли сте да бъдете съмишленици на тази програма?
- Много пъти съм упрекван за дружбата ми с президента. Личното уважение и контактът между нас съществува. Исках и със Станишев да можем да си казваме кой кога не е прав.
Следващия петък ние ще презентираме официално нашата финансова и икономическа програма, с антикризисните мерки в нея, тя е съобразена с 10-те мерки на ЕНП.
Това, че сега държавният глава събира експерти, за да прави антикризисна програма, означава, че и президентът е видял, че антикризисната програма на правителството не работи.
Ние сме хора, които бихме чули всяка добра идея, но за съжаление се пропуснаха много важни месеци. Държавата не работи. Тази година е пропусната за държавата. И то само за да може в историята да влезе, че ДПС е изкарало пълен мандат. Защото ДПС е мандатоносител. Станишев няма шанс дори да остане в историята, защото е премиер в мандата на Доган.
- Кога очаквате да се възстановите достатъчно, за да се включите отново в кампанията?
- Докторите казват, че са нужни между 4 и 6 седмици, за да се възстанови кракът ми. Но какво значи кампания? Голяма заблуда е да вярваш, че за един месец ще убедиш хората да гласуват за теб. Ако те не знаят сега за кого ще гласуват, едва ли ще чакат ние да отидем да им кажем. Ролята на кампанията е да дообясниш нещо и в диалог хората по места да ти задават въпроси. Пратил съм експерти по градовете в три лъча да обясняват програмата ни на хората. Те трябва да се научат да го правят. Искам ГЕРБ да съществува без Борисов - ако е партия, тя трябва да може да съществува и без Борисов.
- Затова ли имаше слухове за конфликт между вас и Цветан Цветанов?
- Затова не считах за нужно да ги опровергавам. Дал съм пълното право на него и на изпълнителната комисия да преценяват. Особено сега, когато съм болен. Цветанов всеки ден е при мен. Заедно прегледахме всички областни градове, кандидатите, икономическите, земеделските, образователните екипи. Моят опит е безспорен, а освен това изключително добре усещам хората.
- Извадиха компромати срещу Цветанов, очаквате ли и срещу вас?
- Не ме вълнуват - колкото повече, толкова по-добре. Аз съм вярващ човек и знам, че Господ гледа и наказва.
- Какво ви тежи най-много?
- Доверието на хората. Това е невероятно задължаващо. Разочаровам ли ги, не знам какво ще дойде след нас. Нямам право да ги разочаровам.


Тагове:   власт,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - в една нормална държава бодигард не ...
25.05.2009 07:50
в една нормална държава бодигард не може да стане министър председател...това ми е мнението за Бойко
цитирай
2. enjoy6 - Интересно, какво се влага
25.05.2009 18:36
в смисъла нормална държава?
цитирай
3. tili - Ууу, че дълго интервю!
26.05.2009 23:43
Интересува ме какво мисли ЕНП. Явно залагат на ББ.Каква е алтернативата - триглавата крадлива ламя?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 642135
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930