Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 19:31 - ЮЛИЯН ВУЧКОВ: "КОСТОВ е АБСОЛЮТНО БЕЗЧУВСТВЕНО СЪЩЕСТВО"
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1303 Коментари: 1 Гласове:
0



            30.01.2009 г.
                петък
                Професорът Юлиян Вучков коментира български политици
                и  държавници  по  техни  снимки

          " - Лека ръка имате професоре – изтеглихте снимката на самия Иван Костов!?
- Даааа...Този остър, бих казал смразяващ поглед...Тия ръце, които се движат и се стоварват често като железни чукове. Всичко това показва, че той е не само силен човек. Костов е диктаторски устроена личност. Това е политик, който няма никакво желание да убеждава подчинените си. За сметка на това, много често има желание да ги стряска, да ги подчинява на интересите си, без да му пука, че това ги унижава, парализира ги и ги прави непълноценни. Той е роден вълк единак, който не може да работи с група, та какво да кажем, ако този екип е цял един Министерски съвет.

- Не се връзва нещо. Дори враговете на Костов не могат да отрекат харизмата му политик и ръководител?
- Той е човек, който отлично владее себе си, ума си, чувствата си, доколкото ги има, разбира се. Защото той е едно доста безчувствено нещо. Умее да настъпва и гази, без да се колебае, без да се клатушка, не се плаши от посоката на своето движение и никога не се плаши от тежките последствия на грешките си.

- Извинявайте, но Костов не е толкова безчувствен, колкото изглежда на снимката си.
- Моля!? Не приемам...Костов е абсолютно безчувствено същество.

- Моля ви се, и аз не приемам... говорил съм с неговия юридически секретар навремето Елиана Масева. Тя беше ужасена от съвместната си работа с премиера Костов, защото шефът й работил минимум по 12 часа в денонощие и всички около него се трудели също толкова безумно. Но същата Масева не веднъж е била свидетел както този железен човек често се разчувствал, очите му се овлажнявали, сантиментите го овладявали и т.н.
- Не, не, не приемам. Да не бъркаме темперамента с емоционалността, той е темпераментен, но абсолютно е лишен от чувствителност. Ха-ха-ха, Костов е чувствителен, колкото лъвовете на Лъвов мост, или тези пред Съдебната палата. Ха-ха-ха. Няма човешки чувства, има само амбиция. Ние не сме имали никога толкова амбициозен политик. Той не може да си наложи дори маската, зад която други политици крият болните си амбици, алчност и лакомия за власт и пари...

- Искам да ви разкажа още един епизод, свързан с Костов...
- Не ме прекъсвай моля ти се! Костов до края на живота си няма да се раздели с амбицията си да бъде човек номер едно в държавата. Най-малко номер две. Кажи сега.

- Значи, действието се развива в международния пресцентър в НДК вечерта, когато се разбраха окончателните резултати от последните президентски избори. След момента, в който всичко стана ясно, паметникът Костов и емоционалният експрезидент и тогавашен шеф на СДС Петър Стоянов започнаха да се държат по коренно различен начин.
- Да...

- Петър Стоянов напусна с каменна физиономия НДК. Усамоти се в тъмното с шофьора или бодигарда си, може би мъжът беше някоя важна клечка в светъл костюм, защото експрезидентът проведе дълъг и конфиденциален разговор с него като равен с равен и пушеше като комин. След това човекът се разтопи в тъмата, Петър Стоянов навлезе още по-навътре в тъмната градинка зад НДК и проведе друг, суперконфиденциален разговор по мобилния се телефон. Сам. Говореше приглушено. Само огънчето от цигарата му святкаше в тъмнината. Преброих, че изпуши и недопуши поне половин кутия цигари. Според мен Петър Стоянов заговорничеше по някакъв начин и...
- Е, и?

- Ами през това време Костов, вместо да заговорничи, се беше разположил на един диван във фоайето на пресцентъра, около него пърхаха цял рояк непознати млади момчета и момичета, които го гледаха с обожание. Непресторено. Вярно имаше и верни депутатки от ДСБ. А самият Костов сипеше ли сипеше остроумия и създаваше такова настроение, че атмосферата около него беше уникална. Студенокръвният Костов беше в невероятно разположение на духа – духовит и забавен...
- Е, и?

- Е, и!? Ами, всичко това изобщо не се връзва с прочита ви по снимка за безчувствения мургав паметник – темерутът Иван Костов. Как така?
- Достатъчно. Благодаря. Въпросът ти е ясен, но отговорът е мннооого сложен. Когато ви казах, че погледът му на тази снимка смразява, нямах предвид само врагове и подчинени. Цялата работа е, че почти всичките ни политици са смес от две несъвместими неща. Хем са самодоволни, хем са самообожаващи се. И хем са комплексирани. Мога да кажа, че Иван Костов е единственият некомплексиран политик в България след 1989 г.

- Извинявайте, но не ме прекъсвайте, защото ще ви разкажа още един епизод с Иван Костов. Място на събитието - Бояна. Българският премиер Костов приема легендарния американски генерал с албанска кръв..., известен с леденото си изражение и още по-леден характер. Фотосветкавици, камери...Всеки гледаше да си направи снимката и да си хване кадърите. Толкова за журналистите. Важните разговори бяха после. Аз пък наблюдавах през цялото време погледите на генерала и българския премиер. За пръв път видях на живо как един български премиер може да убие с поглед вип-американец под пагон. Едва по-късно разбрах, че една от темите на срещите е била финализиране на американския натиск Пиринско да даде убежище на стотици хиляди албанци. Е, явно погледът на Костов, смразил генерала, е бил последван и от думичката “не”. Сега всеки си дава сметка, както би станало, ако беше изпуснал едно “да”, никой не го произнася публично...
- Ами аз нали това ви казвам. Костов беше...

- И още е...

- Костов беше единственият политик, който нямаше задръжки, никакво чувство за малоценност. Това подвежда хората и ги кара да казват “ абе, тоя е демократ, виж как не се поддава...” Това негово естествено високо самочувствие и липсата на комплекси кара някои недостатъчно наблюдателни хора да си мислят, че е демократичен, но...

- Но?
- Той не е комлексиран, има самочувствието, че цената му е висока, а дали е така и колко е така , това е друг въпрос.
Пак повтарям- единственият некомплексиран български политик за последните двадесет години. А! Къде е Желю Желев, имате ли картинката Желев

- Имаме го. Вече започвате да действате избирателно, ето изберете си го. А, ето го.
- Да...Момент, в ръцете ми е Петър Стоянов. Това е един от най-лековатите български политици. Този човек има високо самочувствие, но няма никакво самосъзнание за своята маловажност. Цялото му поведение беше манипулирано от Нери Терзиева. Тя му внуши, че непрекъснато трябва да размахва ръцете си като тесли, за да си придаде някаква тежест и авторитетност. Тия ръкомахания...ръцете му мязат на семафори с неопределени цветове, не можеш да разбереш дали трябва да пресечеш на зелено, оранжево, червено или соросинкяво, за да минеш малко по-нататък.

- Враговете му асоциираха усмивката му с тази на Гулиелмо Зъбльото от едноименния италиански филм. Подобна гавра обаче няма нищо общо с политиката?
- Не е там въпросът. Усмивката му беше окачена, както си окачваме кръстчето или очилата около врата. Той си окачи и едно безгрижно хлапашко поведение, парадираше с обожанието си към попмузиката и “Бийтълсите”, кокетничеше. Искаше да се хареса на младите. Но загуби и млади, и стари. Защото никога не е помислял дори за дереджето на пенсионерите.

- Да, но да сте чули Петър Стоянов да се е забъркал в някой корупционен скандал?
- Честно казано, не. Не се отричам от оценката си за неговата лековатост, но при пребиваването си на върха, той не е взел нищо, което да е толкова забележимо, че да е видно за целия народ.

- След това признание няма как да не ви наредя една до друга фотографиите на тримата демократично избрани президенти...
- Петър Стоянов не е крал държавата, но това не го прави по-малко безвреден.

- Защо?
- Защото за него беше интересен не българският народ, а Бил Клинтън. Неговата фикс идея беше да се хареса на американския президент. Какво по-лошо може да се каже за един държавен глава? Ами, че той дори получаваше като президент най-много информация от спецслужбите и постоянно хленчеше “Кажи си, бе Иване, кажи си...” С две думи. Петър Стоянов никога не е въртял държавното кормило на България, защото през цялото време беше зает да върти кормилото на собствената си суета. Безподобно, смехотворно суетен човек.

- Е, да, но Петър Стоянов нямаше зад гърба си поне Боянските ливади, а в ръцете ви, доколкото виждам, вече е самият Желю Желев?
- Цялата физиономия на този човек издава нещо махленско. Нещо квартално.

- Той е от село, самоизградил се селянин от с. Веселиново, където има махали, но не и квартали.
- Искам да кажа, че този човек е пропит от провинциализъм и носи недобрите, а лошите неща на провинцията, както Петър Стоянов носи лустрото и високомерието, а не естествеността на големия град. Този мит, че Желю е голям демократ се разминава с изписаното на лицето му. Тази голяма уста и тази...безподобна усмивка, това е усмивката на един Бай Ганьо. Желю носи най-много от байганьовското в себе си. С нетърпимо бедния си диалектен речник. Безобразно елементарен. Абсолютен примитив.

- Този примитив обаче е една цяла епоха в българския демократичен преход?
- Защото изписваше на лицето си един много скромен, много безобиден и заради това – много безвреден и безопасен човек. Успя да заблуди дори Андрей Луканов с демонстративното си чувство за малоценност. Абе, какъв демократ е тоя, бе! Тоя ли, дето и сега – години след провала и падането си от власт, след всички злини, коити ни причини, още продължава да дава акъл какъв трябвало да стане преходът!

- Ха, в ръцете ви е контрапунктът на Желю Желев, днешното лице на България пред света...
- Първанов...Ако сме обективни, трябва да признаем, че той изглежда благонадежден. Облича се добре, бих казал – дори с вкус. Но не съм сигурен дали той самият има вкус или съветниците му. Във всеки случай аз съм смаян, за разлика от много хора, от неговите забавени рефлекси. Той подобно на Симеон говори бавно, уморително разчленява фразата. Симулира себевладеене и си мисли, че това е негово предимство. Ама тоя човек, трябва да е малко по-емоционален, бе, какво като е държавен глава. Точно затова трябва да е по-емоционален, по-жизнен, по-спонтанен, по-импулсивен. Аз отговорно мога да кажа, че Първанов и Симеон...

- Симеон също го има в албума ни, но още не сте го изтеглил...
- Симеон и Първанов говорят така, като че ли трудно намират и сглобяват думите, фразите, устните пасажи. Изключително студени, ледени хора. Въобразяват си, че тая ледена студенина им придава по-голяма тежест, прави ги по-авторитетни. А всъщност е обратното. Бездушието им издига високи стени между тях и поданиците им. Тая тяхна сухота е заложена във факта, че и при двамата надделява егоцентризма. Истински роботи. Един робот не се вълнува от проблемите на обществото. Следващият.

- Румен Овчаров. Човек с една-от най-народните български фамилии и в същото време личност висока, с изявени аристократични черти. Е, вече не е на власт.
- Нищо подобно. Какво е един министерски пост, бе. Този Овчаров сега е много повече от министър. Преизбраха го за председател на Софийската партийна организация, най-голямата организация на червените велможи в България. Този човек успя безшумно и беззвучно да напълни Висшия партиен съвет на червената партия с много руменовчаровци. И тоя Овчаров прояви едно чудовищно, зверско отношение към България, като се скри в Испания по време на газовата криза.

- Според някои е бил в Бразилия, според други в Швейцария.
- Където и да е бил! Тоя негодник се скри в момент, когато убиващата ни газова криза уби мнозина българи, умрели от жесток студ, какъвто от години не е имало. И същият този негодник беше предупреден официално от руската страна още 2006 г., че може да има някаква промяна в изпълнение на договора за газоподаването. Затова този негодяй се скри като мишок. Повече не ми се говори за него.

- Е, изтеглихте жена! Екатерина Михайлова...
- Това е една умна и зла жена.

- Зла!?
- Много зла, но доста по-умна от всички останали членове на ДСБ. Бих я поставил на второ място след Иван Костов.

- А защо да е зла?
- Защото често говори истини, но много по-често приказва лъжи. Зла е, защото дори, когато лъже, тя е аргументирана и обоснована. Същински дявол. Има качества на политик, но е човекомразец, като патрона си Костов. Затова й нямам никакво доверие. Следващият, моля.

- Следващата е Надежда Михайлова. Жена с минало и безспорно сексуално излъчване, която крие много тайни под полата си, ако перифразираме антиоценката ви за Татяна Дончева, поне това как да й се отрече.
- Надка Михайлова е колкото хубава, толкова и плитка. Хубостта й я подведе на моменти да стигне до глупост. Няма обаче да я нарека глупачка, защото ще е много грубо. Най-нелепото е, че тази жена имаше претенции, че е изключително умна, че е завършена интелектуалка. Заради тези си големи претенции изпадаше в много глупави положения и без да се усети , попадна в ситуацията на един най-големите престъпници, едно от лицата, които причиниха едни от най-големите щети на България. В тази класация я слагам наравно със Симеон и Меглена Кунева... А за този, следващия, също не ми се говори.

- Но това е самият генерал Атанас Атанасов, бившият шеф на Националната служба за сигурност, който изгони руските мафиоти от България, начело с Чорни, Ершов и други подобни!?
- Това е най-болно амбициозният човек в България след Костов. И след Луканов, разбира се. Лицето му е като маска - замръзнала, застинала маска. Цялото му същество издава омраза. Той мрази целия свят и обожава себе си, но всъщност е много комплексиран човек. Ген. Атанасов е черна станция, на която аз никога не съм вярвал. Дори да хвали някого. Аз никога не съм му вярвал, той е крайно неубедителен, дори когато е искрен. Докато при Иван Костов, както вече казах, е точно обратното.

Едно интервю на Славей Костадинов


Тагове:   Същество,   Юлиян,


Гласувай:
0



1. evrazol - Професора си е перко
30.01.2009 19:57
Има добра ерудиция. Убедителен е не толкова с аргументите си. Той заразява със собствената си увереност. Но си остава демагог. Понеже най напред поставя тезата и после отсява фактите, които я доказват. Той не извежда тезата от фактите, а обратно. Това е демагогия. Затова и преценките му са много тенденциозни според мен. Професора е комунист. От отмиращата генерация. А и по въпросите на физиогномията едва ли е професор.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 639910
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031