Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 14:17 - КОКО ШАНЕЛ: НА 50 години ЕДНА ЖЕНА не може ДА ОТКАЗВА на НИТО ЕДИН МЪЖ
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1599 Коментари: 2 Гласове:
0



      29.01.2009 г.
       четвъртък
                                                  КОМПИЛАТИВЕН  РАЗКАЗ   image Коко Шанел Модната кралица накрая върти любов с манекенки Когато през Втората световна война Хитлер окупира Франция, най-голямата законодателка на европейската мода Коко Шанел остава да живее в Париж, в хотел "Риц". Там са складирани всички й модели. Една вечер в ресторанта на хотела тя се запознава с барон Ханс Гюнтер и започва любовен роман с него. След като Хитлер загубва войната, всички се отдръпват от Шанел. Казват й направо в очите, че е един от окупаторите на Франция. Реакцията й е достойна и изненадваща за околните. Тя им отговаря, че на 50 години една жена не бива да отказва на нито един мъж.
Дребна, тънка, с опънати назад рамене, издаден напред ханш, единият крак пред другия, едната ръка в джоба, а другата с цигара, блестящи черни очи и широко начервена уста - това е позата, с която примадоната на световната мода се прочува.
Родена е през август 1883 г. в град Сомюр, Франция. Израства в семейството на пътуващ амбулантен търговец и на болнава майка. На 12 г. постъпва в пансион, тъй като остава сираче. Там се учи да шие и първата й работа е като помощничка в една фирма. На 18 години се опитва да стане певица, но няма никакъв успех - гласът й е слаб.
Един ден обаче среща богат кавалерийски офицер, който й предлага да я вземе със себе си в имението си, където отглежда породисти коне и издържа красиви жени, и тя

приема с радост да му стане метреса.

По-късно, през 1912 г., се запознава с 30-годишния милионер Артър Кейпъл и той набързо я прибавя към списъка си с любовници. Именно благодарение на него открива магазин за висша мода в Париж, а след това и в Довил. През 1915 г. тя вече е прочута и от двете страни на Атлантика.
След като Кейпъл загива в автомобилна катастрофа, тя известно време се движи в компанията на Сергей Дягилев - магнетичния руски импресарио, който представя руския балет във Франция. Написва му чек, за да бъде поставен негов балет на парижка сцена. Щедростта й разтваря вратите на артистичния свят.


Авангардна, интелигентна и остроумна,

тя се влюбва в Пикасо, но той остава равнодушен към нея.

Шанел не се разочарова и се насочва към неговия приятел - композитора Стравински, който веднага я взема в обятията си. Коко обаче се страхува, че жена му ще разбере за тяхната връзка, затова двамата се разделят. Примадоната на модата получава за спомен чифт обеци и старинна руска икона.
Шанел е на пръв поглед щастлива жена. Щом един мъж я напуска, тя среща друг. Така в живота й се появява великият княз Димитрий Павлович, известен като един от тримата убийци на Распутин. Красив и галантен, князът като че ли идва от друг, романтичен свят. През 1920 г. той запознава Шанел с химика Ернст Бо, придворен доставчик на парфюми за цар Николай II. Князът моли Бо да произведе за приятелката му някакъв нов аромат. Така химикът създава невероятен аромат, който съдържал 80 растителни съставки, комбинирани със скъп жасминов екстрат. За първи път в света естествените ухания са подсилени със синтетични химикали. Коко кръщава парфюма "Шанел № 5" тъй като 5 е любимото й число. Парфюмът осигурява икономическата независимост на своята производителка до края на живота й.
Скоро във връзката между великия княз и екстравагантната жена настъпва разрив.
Колкото й да е модерна, Коко старомодно се обляга на мъжете и разчита на тяхната помощ. Това я довежда до

връзка с Уестминстьрския херцог Хю Ричард Артър Гроувнър.

Той иска всичко да става по негова воля, но Шанел не се отказва от независимостта си. На пръв поглед връзката им е идеална. В Итън Хол, резиденцията на херцога, Коко играе роля на негова съпруга. Двамата са на път да се оженят, но дизайнерката не може да забременее и да го дари с наследник. Затова двамата се разделят, но остават приятели.
На 48 г. миньончето се запознава с Пол Ирибе, илюстратор на сп. "Вог". Сътрудничеството им преминава в любов. Двамата живеят заедно 3 години и действат като екип. На 52 г. художникът получава инфаркт и умира.
Шанел остава отново сама с работата си. Характерните за ателиетата й костюми от трико - с къс жакет, освежени с бие, с прави или плисирани поли, още се търсят. За да прогони самотата, малката французойка се движи сред обществото повече от всякога.
Примадоната на модата се впуска отново в подготовка на ревю за Америка. На 75 г. тя репетира със своите манекенки и ги учи как по-ефектно да дефилират. Из френските артистични среди тръгват клюки, че Коко върти любов с младите си момичета.
Когато умира през 1971 г., интимният й живот остава една неразкрита докрай мистерия.


Тагове:   мъж,   може,   Шанел,   отказва,


Гласувай:
0



1. cvetnica - Благодаря Ви!
29.01.2009 14:30
Много полезно!
Желая Ви успех!
цитирай
2. miaa - tagarski,
29.01.2009 14:43
Благодаря...винаги са ме привличали автобиографичните статии и книги...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 641683
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930