Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 22:51 - БАН пише до БОЙКО БОРИСОВ
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 3164 Коментари: 3 Гласове:
2



11.12.2009 г.
   петък
     БАН пише до БОЙКО БОРИСОВ
               /препечатка/
от БАН изпратиха в петък специално писмо до премиера Бойко Борисов,

в което заявяват, че ще запознаят новия еврокомисар за наука Мойра Гийгън-Куин, че в страната ни се водела анти-европейска политика по отношение на науката и иновациите.

Според учените част от тази политика било намаляването на парите за Фонд научни изследвания. Ще организираме и кампания за информиране на цялата световна общност за условията, в които е поставен българският учен, заплашиха още учените.

„Това не е ултиматум към Вас, а ултиматум към една катастрофална политика. Ако до седмица не получим ясно доказателство за рязка промяна на тази политика, ние ще бъдем принудени да предприемем необходимите действия да спрем унищожението на българските учени”, се казва в писмото. То било прието на Общо събрание на учените на БАН.

Членовете на Академията се оказаха поредните, които поискаха личната намеса на премиера, „за коригиране на допуснатите политически грешки”. Те предупредиха, че залогът е особено висок, а именно – запазването на българската наука, модернизацията и развитието на българското общество.

От Академията заявяват, че бюджетът на БАН е съкратен с почти 12%,

което означава прекъсване на отопление и електричество за продължителни периоди от време и затваряне на научни лаборатории. Значителни бюджетни съкращения са наложени и на Софийския университет, което според учените говорело за последователно провеждана политика, която ще доведе до ликвидиране на науката в България.

В потвърждение на това са и изявленията на министъра на финансите Симеон Дянков, който като бивш служител на Световната банка би трябвало да знае, че

единственият фискален критерий за реализация на Лисабонската стратегия е процентът от БВП, инвестиран в наука и иновации.

Буди огромна тревога и фактът, че министър Сергей Игнатов не се обяви публично срещу посичането на бюджета на БАН. При тези обстоятелства ние не виждаме как той ще изгради доверие на научната общност в политиката си, пишат още учените.

Междувременно в отговор на парламентарно питане образователният министър Сергей Игнатов обясни, че тъй като образователната ни система е мудна и централизирана,

просветното министерство е предложило закон, чрез който да бъде засилена децентрализацията,

да се върнат младите в България и да се убедят, че е престижно да завършат висше образование в родината си.

Докато някои хора ламтят за научни степени, екипът в МОМН се опитва да върнат самоуважението в научните работници, коментира още просветният шеф. В момента младите хора, които все пак са се посветили на научна дейност, ставали жертви на тежка патриархална система. Ако се скарат със своя научен ръководител и с кариерата им е свършено. За това в закона, който внесохме, се дава възможност, ако се стигне до такъв конфликт, младият учен да иде в друга организация, където да му бъде присъдена академична титла, каза още Игнатов.




Тагове:   бан,


Гласувай:
2



1. haralanov - Не е ли абсурд..?
11.12.2009 22:53
БАН да пишат писмо до ББ..?Напомня ми за писмото на крепостните селяни до руския цар...
цитирай
2. konstant7 - Запорожци.....
12.12.2009 00:35
"Запорожци пишат писмо на турския султан "
Та кому е нужно запазването на българската наука ,
модернизиращо и развиващо се българско общество ?
Къде бяха тези учени досега,под дебелите сенки на
БАН-ско ле ?
цитирай
3. strianakiev - За тези които са работили в БАН...
23.12.2009 13:04
Отдавна знаем, че този мастодонт е толкова голям, че за него важи с пълна сила приказката... "Напънала се планината и родила мишка"....Появи се един разумен човек и каза, че "царя е гол"...не че преди не е казвано....и всички "синодални" а не "феодални", както казва Дянков се събудиха и ревнаха...като клира в БПЦ...НЕ НЕ МОЖЕ ...НИКАКВИ ПРОМЕНИ...Защо не е редно да се наричат феодални - просто защото дори феодала (господаря) има грижата за своите роби, докато нашите старци нямат грижа за нищо...
Не съм против науката, но съм против "псевдо учените" и тоталитарните методи на БАН. Тези "Авгиеви обори" трябва да се изчистят.... Очаквам реални действия от тези които познават много добре обстановката и са жертви на машинациите на БАН...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 639802
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031