Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 18:10 - АХМЕД ДОГАН като ТРЕТОСОРТЕН ДОНОСНИК на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 2839 Коментари: 1 Гласове:
5



26.07.2009 г.
неделя

 АХМЕД ДОГАН като ТРЕТОСОРТЕН ДОНОСНИК
                                   на
               ДЪРЖАВНА  СИГУРНОСТ

 Донесения на агент "Ангелов":

              "Един мой приятел ми разказа, че в разговор с ефр. Салиев е разбрал, че същият, като студент по турска филология в София, е бил викан от органите на МВР и предупреждаван за прояви. Пред приятеля ми е споделил, че от него са били иззети доста материали – книги, списания и други, внесени от Турция, като в тази връзка в квартирата му е бил правен официален обиск. Ефр. Салиев изявява открит протест срещу факта, че в България е било забранено изучаването на турския език. По този въпрос, той се е изказал, че познава много негови приятели, с които са учили заедно, които в момента не работят, въпреки че имат висше образование, с което са целели да изкажат своя протест против горния факт. По отношение на кипърската криза той се изказал, че българите са наплашени от турците. В Кипър турците са били около 150 хил. и при едно сблъскване между тях и гърците Турция веднага се е намесила и е успяла дори да вземе властта. Имайки предвид, че турците в България са около един милион и че отношенията им с българите не се различават много от тези между турците и гърците в Кипър, то при едно надигане на българските турци можело да се получи нещо по-голямо от това, което се получило в Кипър. Горния разговор той го е провел в присъствието на още един войник, който приятелят ми не познава, но той е бил приятел на Салиев. Последният по въпроса за живота в Турция изказал мнение, че бил хубав, и той желаел да отиде и живее там, но ако това стане по официален път. Прави впечатление, че този и подобни разговори ефр. Салиев води в подбрана среда. Така например подобен разговор той води преди няколко дни с редник Муратов – комсомолски секретар на взвода на лейт. Динков (б.а. – името е измислено) от под. 2568.
Приятелят ми разказа, че в последно време откритите извращения над младите войници в под. 2570 значително намалели, но разговорите за отиването на доброволци в Кипър не спирали. Като инициатори в тази посока са се очертали ред. Реджебов и ред. Алиев. За когото е дошла заповед за уволнение, тъй като на 18.09.1974 год. ще се изселва в Турция. Последният открито е заявил, че с желание се изселва в Турция и въпреки че тук е служил две години, там, ако се наложи, е готов веднага да се включи доброволец в Турската армия и да отиде да се бие срещу гърците. За своите близки той е споделил, че в Турция те са имали добро материално положение, като един от тях е имал собствен магазин. Прави впечатление, че в последните дни много от войниците са ходили при него и са разговаряли на тази тема.
Приятелят ми сподели, че в проведен разговор с мл. сержант Имамов в присъствието на Петър Атанасов (б.а. – името е измислено) е споделил, че качването в турската кола е било случайно, той излязъл на шосето, за да търси превоз до завод “Мадара”, където бил изпратен от командира на поделението, за да търси групата от войници – тенекеджии, и ги върне обратно в поделението. Излизайки на шосето, веднага вдигнал ръка за автостоп и спрял тази турска кола. Прави ми впечатление, че мл. сержант Имамов не е разговорлив и не разговаря по такива въпроси с войниците. В разговор с него приятелят ми само е разбрал, че той има в Турция много роднини.
 

“Ангелов”
4.9.1974 г.
Гр. Шумен
 
                               И  ОЩЕ  ЕДНО...

             "Приятелят ми е провел няколко разговора с редник Рамадан Исметов (б.а. – името е измислено), в които той е изтъкнал много факти около живота в Турция и желанието му да отиде там. Сподели, че бил родом от кърджалийския край, където е имал голяма възможност като ученик да премине границата. Тогава те много пъти са били изпращани на бригади да работят по българо-гръцката граница, която са успели да преминат няколко негови приятели. Същите са били добре устроени в Турция, някои дори заминали в САЩ и от връзките, които те поддържат с родителите си, разбрал, че са били добре. За себе си Исметов изтъкнал, че бил по-глупав от приятелите си, щом не е избягал и той с тях. Но е заявил, че в близките години той на всяка цена ще отиде в Турция, където бил сигурен, че ще се уреди добре. Той е изтъквал постоянно преимуществата на живота там, като е подчертавал, че турските изселници там са се издигали бързо, тъй като са работели много, на което се учудвали тамошните турци. Исметов е изтъкнал, че в Турция има много близки: вуйчо, чичо, леля и братовчеди, за които е казвал, че всички били добре устроени, някои от тях имали магазини. Неговият вуйчо през август тази година е идвал тук на гости и със собствената си кола “Опел” заедно с брата на Исметов са обиколили почти цяла България, за да се увери в начина на живот тук, като е останал с лошо впечатление за живота тук по отношение на турското население. Исметов подчертал, че цялото му семейство е желаело да се изселва, подали са документи до турското консулство в гр. Пловдив и очаквали през месец октомври 1974 година да им се реши въпросът дали ще заминат за Турция или не. В същото време той е казал, че ако му се удаде случай, той на всяка цена ще замине в Турция – без да се съобразява с родители и близки, тъй като е бил сигурен, че ще успее да се издигне; освен това е казал, че тук не може да се живее сред българските комунисти. Когато е говорил за границата, казвал, че преминаването на границата не било проблем, тъй като познавал този район с подробности."
19.09.1974 год.
Гр. Шумен
“Ангелов”



Гласувай:
5



1. boristodorov56 - Моля, помагайте!
13.08.2009 08:49
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2009/08/12/shte-bydem-li-kato-gostite-na-neron.378886
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 639973
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031