Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 05:19 - БОЙКО БОРИСОВ ОЧАКВА ДЯСНА ПОДКРЕПА СЕГА!!!
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1460 Коментари: 1 Гласове:
0



 04.07.2009 г.
 събота

БОЙКО БОРИСОВ ОЧАКВА
ПОДКРЕПА ОТДЯСНО СЕГА... СЕГА!!!

  Десни, гласувайте за нашите мажоритарни БСП да не подменя вота - има напрежение у хората, зове лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
image
фото Антон Чалъков Екатерина НИКОЛОВА
- Г-н Борисов, остава един ден до вота за парламент. Какво не успяхте да кажете на хората?
- Успях да обиколя областните градове, да се видя с много хора. Колегите от партията също. Избирателите от БСП трябва да знаят, че когато гласуват за Станишев, всъщност гласуват за Доган. Вече съм сигурен в това. В повечето области ДПС не издига мажоритарни кандидати, а подкрепя БСП. Тази услуга ще излезе през носа на БСП.
- Обръщате се първо съм избирателите на основния си опонент. Какво е посланието ви към ГЕРБ?
- На хората, които подкрепят ГЕРБ, искам да кажа едно: много е важно да вземем пълно мнозинство. Това означава стабилно правителство, политическа отговорност и изпълнение на нашата програма. Това трябва да постигнем на 5 юли. Ако не се случи, всички сценарии са еднакво лоши. И аз много ще мисля, дали да вляза в някой от тях. Защото под много благовидната фраза "В името на България" през последните 20 години са направени всички маймунджилъци в държавата.
Искам обаче да се обърна и към избирателите на ДПС. И да им кажа, че си играят със страховете им. Не само че не може да има възродителен процес, не само че никой не го иска, но ние издигаме етнически турци за пропорционални и мажоритарни кандидат-депутати. Умишлено изпратихме в Кърджали Вежди Рашидов - човек от знатен турски род, за да обясним на тези хора, че си играят със страховете им. Те се страхуват от Доган, не от нас.
- Напоследък в политическия ни живот се появи нов термин - доганизация. Има ли според вас доганизация в България и в какво се изразява тя?
- Неслучайно г-н Доган си позволява да казва, че той управлява управляващите. Толкова е силен, че той определя властта, управлява финансите, всичко. Сега с купените гласове, с псевдомажоритарния вот, с това, че по 2-3 хиляди души от една област ще отидат да гласуват в друга, ще топят разликата между ГЕРБ и БСП.
Факт е, че Доган всеки ден обяснява как без него нищо не може да се случи. Ние непрекъснато сме принудени да коментираме неговите думи. Никой не го напада, за да казва, че някой води война срещу него.
- Преди време обаче точно вие твърдяхте, че Ахмед Доган е един от най-големите и най-умните политици. Защо променихте мнението си?
- И тогава, и сега твърдя, че Доган, познавайки психологията на българите, е направил така, че с 300-400 души да управлява България. Но аз съм спортист. И като такъв мога да призная, когато някой от съперниците ми в състезанието има качества. Изречението, в което казах, че той е най-големият обаче, има запетайка. След нея следва: за съжаление в деструктивен план. За съжаление, благодарение на него дойде и корупцията, и напрежението, и провалите в неговите министерства. Но ако погледнем политиците като цяло, и Първанов, и Станишев, и Пирински мълчат, когато той говори. Не смеят да дадат оценка. Останалите малки партии джафкат по него, но нищо не могат да направят. Затова той е толкова яростен към мен и към ГЕРБ. Защото само ние можем да променим това. Всички видяха как на пресконференцията след евровота той изведнъж харесва и Синята коалиция, и ЛИДЕР, и НДСВ. Само мен и ГЕРБ мрази. За "Атака" нито една лоша дума не каза.
- Да разбирам ли тогава, че ако ГЕРБ вземе властта, една от целите, които си поставяте, е да спрете доганизацията?
- Точните думи са: искаме работещи институции и върховенство на закона. Защото Ахмед Доган не е премиер, не е министър. Той дори не може да се сравнява с Първанов и със Станишев. Единият е президент, другият премиер. Доган не е поставил нито един подпис никъде, а в същото време управлява управляващите. Редно ли е това? Ние искаме работеща конституция.
- В интервю за "Стандарт" премиерът Станишев ви обвини, че вотът за вас е подменен - плакатите ви са от Видин до Бургас, хората си мислят, че пускат бюлетини за Бойко Борисов, а избират други. Така ли е? Познати лица ли са кандидатите на ГЕРБ за парламент?
- Хората много добре познават и Вежди Рашидов, и Божидар Димитров, и Цветан Цветанов. Областните ни ръководители на ГЕРБ, които от две-три години работят и са водачи на листи, ги знаят навсякъде по места. Това, че Станишев не ги познава, няма значение. Ние познаваме управлението на Станишев със седемте скандала, както "Ройтерс" писа. Със свалените министри и зам.-министри - Петков, Овчаров, Корнелия Нинова, Кадиев... Защо бяха свалени, не знаем.
Статуквото може да се разруши само с нови лица. Симеон Дянков, Влади Горанов, Илияна Иванова - те постепенно стават известни.
- Черният PR на БСП ви свързваше през цялата кампания с Иван Костов. Много пъти се разграничихте от него. Но все пак - какво да очакваме като взаимоотношения между вас на 6 юли?
- Те нищо не можаха да измислят за мен. Опитаха се да направят един компромат със Сретен Йосич - не излезе. Не им минават номерата. Колкото до Иван Костов, какво общо имам аз с "Балкан", с болници? От четири години само купувам нова апаратура и възстановявам общинските болници. А и защо отъждествяват Синята коалиция само с Иван Костов, като там са СДС и БЗНС. Те са марка в политиката. Там има и много нови лица, сериозни мъже, с които може да се работи. Когато поискаха да имаме общи мажоритарни кандидати, отказах. И участваме самостоятелно на изборите. Докато БСП и ДПС се подкрепят публично в отделни региони. И въпреки това от сутрин до вечер изскача Костов, появявам се аз. Милиони платиха за това. И имат наглостта да казват, че водят позитивна кампания. Позитивна - с брадвата.
- Приемате ли критиката на президента Първанов, че с издигнатите мажоритарни кандидат-депутати партиите са опорочили самата идея за мажоритарен вот?
- Продължавам да настоявам президентът, ако е президент на всички българи и в името на справедливостта, да излезе и да каже, че идеята му да се вкарат повече личности в политиката чрез мажоритарния вот е била абсолютно добронамерена. И да допълни, че БСП и ДПС са омаскарили тази идея с купените и пренасочените гласове. Така те ще откраднат от ГЕРБ 20 депутати. Точно толкова, колкото може би няма да ни стигнат за пълно мнозинство, за да съставим стабилно правителство и да не се нуждаем от коалиция. Затова се обръщам и към симпатизантите на Синята коалиция по повод мажоритарните кандидати. Няма шанс Синята коалиция да изкара някъде мажоритарен кандидат, по-силен от нашите. Нека не разпиляват гласовете си, защото те ще ни трябват след това. Същото важи и за РЗС, и за ЛИДЕР и "Новото време".
- Тоест призовавате десните да подкрепят вашите мажоритарни кандидати?
- Да, защото техните нямат шанс да спечелят. Това пък е силата на партията БСП-ДПС. Те имат твърд електорат от възрастни хора и два етноса - българските турци и ромите, и оттам става консолидацията.
Затова президентът вместо да казва сега, че всички са маскари и че това, което е искал да направи, не е станало, трябва да използва точните думи. А те са: БСП и ДПС опорочиха идеята за мажоритарен вот. Видя се, че нито личности показаха, нито ще има истински мажоритарен вот. А Станишев пък дори не се яви някъде на дебат като пропорционален кандидат.
- Той ви кани многократно на лидерски дебат.
- Ходих и говорихме предостатъчно. Само в последната седмица пращах Цветанов няколко пъти на дебати, очаквайки, че Станишев е се яви като кандидат в тези райони. Той не се явява никъде. Значи, когато искаше дебат, аз му дадох. Когато другите го търсят, той бяга и се крие. И казва: "Ама искам само с Борисов." Чакайте малко, аз не съм кандидат за депутат, той е. Как могат другите му колеги лидери на партии - Мартин Димитров, Волен Сидеров, Иван Костов, да се явяват, а той - не. Защо? Защото се страхува да каже, че 160 млн. лева липсват от бюджета?
- Преди ден стана ясно, че хазната е на червено. Виждате ли други капани, заложени пред управлението ви?
- Продължават да назначават хора, сега на здравната каса слагат нов началник. И в същото време Станишев казва, ще има чистка. А това, което правят, дали е демократично? Това, че от 1 юли вдигат пенсиите, не прави ли хората на будали? Това значи, че следващото правителство ще ги плаща, г-н Станишев. Това е все едно да влезеш в ресторант, да си поръчаш цялото меню и да оставиш хората, които си поканил на масата, да платят сметката. Станишев обяви, че намалява заплатите на министрите с 15%. Та те не са ходили нито един ден на работа. Чист популизъм. Настоявахме Министерският съвет да прегледа бюджета. Министерски съвет в четвъртък обаче нямаше. Ако знаехме какво има в бюджета, щяхме да кажем на хората: Положението е такова, няма да се надявате на нищо, защото имате минус 160 млн. лева.
Подиграват се и със софиянци - намаляват цената на парното. Но кой се грее с парно през лятото? И понеже "Топлофикация" е държавна, на практика следващото правителство ще трябва да повиши парното.
Затова ще има рязане. Това му го обещавам на Станишев. Неговият кръг от хора вземат по 8-10 хиляди лева заплати. Поне няколко милиона ще бъдат спестени, като се орежат зам. областните управители, зам.-министри и др. В момента заради споразумението в тройната коалиция в Министерството на икономиката има седем зам.-министри. Коли, секретарки, командировъчни, кабинети, служебни коли. Това са огромни разходи.
- Обърнахте се към избирателите на БСП, ДПС, сините, ГЕРБ, какво обаче е посланието ви към бизнеса, г-н Борисов?
- Преди ден Станишев говореше за червен и син бизнес. Не знам кой е червен и кой син. Ние не сме били на власт, нямаме бизнес с нашите цветове. За нас бизнесът, индустриалците, нека ги наречем работодателите, са всички, които си плащат данъците, които се отнасят добре към работниците, които инвестират. За нас те нямат цвят и са приоритет. Когато преди две години правихме програмата си, тя се пишеше в съвсем други условия. Тогава тя беше рамка, която трябва да даде посоката - център-дясно. Тогава имаше 24 млрд. евро инвестиции в последните четири години. Тук е мястото да напомня, че 75% от тях са в София. Благодарение на кмета. 35% от брутния вътрешен продукт се създава в столицата. Бизнесът трябва да е спокоен. Безпокойството на всички обаче трябва да е насочено към това, че ще заварим празна хазна. А без пари нищо не се прави.
- Какъв е изходът?
- Първо трябва да се отрежат корупционните схеми. Второ - задължително е да се съкратят административните разходи. Трето - на важните места трябва да се поставят хора, които Брюксел толерира и познава като честни и почтени. Задължително е там да им имат доверие. Незабавно трябва да се вържат Агенция "Митници", терминалите с данъчните служби. Това е проект на Световната банка. Така рязко ще се намали контрабандата. Това ще даде пък глътка въздух на нашите производители на месо, на зеленчуци, на плодове, на текстил, горива, защото ще спре всичко, което влиза в момента контрабандно. Това са единствените места за приходи. Нужно е да се обясни в Брюксел, че трябва да се пуснат спрените еврофондове. И то в пълен обем, иначе държавата ще изпадне в колапс и споразумението с Международния валутен фонд става задължително. Неслучайно казах на Станишев той да каже на МВФ, че нямаме нужда от тях.
- Многократно споменахте, че очаквате вотът да бъде манипулиран. Какво имате предвид?
- Фактът, че Азер Меликов, най-близък приятел на Станишев, не бе отстранен от "Информационно обслужване", говори сам за себе си. Това, че разрешиха да се дописват гласове, без да се ползва ГРАО, означава, че ще бъде масово. Освен това когато се ползва системата на ГРАО, се носи наказателна отговорност. Така капка по капка ще излезе, че не ни стигат няколко депутати. Затова искам да помоля Станишев за нещо много важно - да не подменят вота. Аз съжалявам, истински съжалявам, че си влошихме отношенията - не по моя вина.
- Коя бе причината?
- Връщането на Вълка в София. При положение че всички партии в общинския съвет гласуваха единодушно да се махне, връщането му е абсурдно. Да се сдружи с Вълка? Не искам да си представям с кого може да се сдружи още. Оттогава аз спрях да си говоря уважително с него. Смятах, че сме длъжни да имаме разбирателство и уважение един към друг. Не може кметът да му пише писмо, с което моли за среща, и той да отговори, че не е негова работа. Когато бе инспирирана кризата, много ми трябваше неговата помощ. Не му отива такова отношение. Затова сега искам да му кажа - има огромна енергия и напрежение в обществото. Има не само голям подем, но и много натрупан негативизъм в хората. Ако бъде подменен вотът, няма да е добре. Аз съм демократ, искам европейско развитие на България. Не ги съветвам да подменят вота!
- Вие сте вярващ човек. За какво ще се молите в нощта срещу неделя?
- Да, вярвам в Господ и се опитвам да спазвам принципи. Преди важни неща, а и когато се почувствам разколебан или неуверен, отивам в църквата, паля три свещички, целувам Богородичка и тогава ми е много по-леко. Изборите идват и си отиват. Това е едно състезание. То не е на живот и смърт. На 6 юли държавата ще е същата, хората ще са същите. Изборите не трябва да бъдат вододел, след който държавата се разцепва. Точно обратното. Няма да се моля, но ще си пожелая да сме една европейска България. Да докараме страната на едно средно европейско ниво - като Чехия, Словения. А следващите да я направят като Австрия и Швейцария. Но сега да тръгнем по правилния път.



Гласувай:
0



1. tota - Той ще е??
04.07.2009 06:34
Но на чия ли чужда кола ще ни направи катраник ??? Знае ли се вече??
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 642469
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930