Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2009 04:35 - ИВАН КОСТОВ - ЕДНО РАЗУМНО ИНТЕРВЮ и СМЯНА на СТРАТЕГИЯТА
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1214 Коментари: 1 Гласове:
0



  29.06.2009 г.
понеделник

ИВАН КОСТОВ - ЕДНО РАЗУМНО ИНТЕРВЮ
                                      и
             СМЯНА на СТРАТЕГИЯТА

  800 корумпирани на върха разяждат държавата Ще подкрепим Бойко и без наши министри Доган стана политически говорител на мафията още при Жан, казва Иван Костов
След края на многолюдния син митинг в събота вечер лидерът на ДСБ Иван Костов не може да напусне площада пред столичния храм "Св. Александър Невски" повече от час. Сякаш всички, които пееха в един глас с Богдана Карадочева и Стефан Димитров "Иване, Иване", искат да се снимат с него или да получат автограф. Вероятно за първи път в живота си Костов дава интервю на пейка - за "Стандарт", пред служебния вход на парламента. Симпатизанти ни прекъсват често. Костов се усмихва, благодари и търпеливо отговаря на въпросите. Съжалява, че съпругата му Елена и дъщеря му Мина си тръгнаха.

  image
- Г-н Костов, водите ли вече и внуците си на сините митинги?
 - Не, защото не искаме да са обект на публично внимание. Нека да си имат нормално детство.
 - Направи ми впечатление, че на митинга хората викаха "ууу" повече, когато се спомене името на Ахмед Доган, отколкото на БСП.
 - Доган възмути всички. Защото по недопустим начин разкри претенциите си за позиции в България и показа истинското лице на ДПС и ръководството му. Знаете ли защо го нарекох "проклятието на България" преди 10 години? За първи път го казвам: Защото беше станал политически говорител на заварената от Жан Виденов българска мафия. Ахмед Доган по никакъв начин не пожела да приеме европейските правила, да изтикаме тази мафия в ъгъла.
 - Появиха се обаче доста коментари, че и другите политически лидери са инструменти на властта, но Доган го е произнесъл на глас?
 - Това са интерпретации и опити за оневиняване на Доган. Все неща, които трябва да скрият изречената от него грозна истина. Кой друг може да каже: "аз разпределям финансите", например в земеделието чрез ето тази госпожа. Не може да се говори за политици в множествено число. Доган го е казал, това е реалността.
 - А каква реалност очаквате за Синята коалиция след 5 юли, какъв резултат на вота?
 - Двуцифрен.
 - 10 или 20%?
 - Нека се изненадаме с добър резултат, ще е по-хубаво, отколкото да не бъдем реалисти. Отговорността за съставяне на правителство вдясно от центъра ще бъде само на ГЕРБ. Ще им бъде възложено само веднъж като задължение и този опит не трябва да се пропуска. Когато ГЕРБ избере партньорите си и както казват сега "покани Синята коалиция", ще кажем три неща. Три условия: за определен период от време да възстановим доверието и достъпа до европейските пари, да изтрием тези ужасни доклади от Брюксел, които ни се трупат на главата, да обърнем нещата и да покажем, че сме ликвидирали политическата корупция и имаме механизми да не я допускаме повече в управлението. И ако Бойко Борисов е поканил и други партньори, да кажем, че искаме спорният въпрос за имотите между българската държава и Симеон Сакскобургготски да бъде решен в съда. Държавата да си поиска имотите, така, както е определил съдът впрочем.
 - Това ли е единственото ви условие за участие в коалиция?
 - Това поставяме като условие за влизането ни в управлението. Не е абсолютно задължително да участваме със свои представители в правителството. Можем да подкрепим кабинета и от дистанция, ако изпълнява най-важното нещо: да ликвидира корупцията и да върне доверието на Европа. България има нужда от това и трябва да се търси широко национално съгласие. Това е позицията на Демократи за силна България, не сме го обсъждали в коалицията. Но от ДСБ не настояваме на всяка цена да участваме в правителството, което подкрепяме. Широко скроени хора сме и можем да подкрепим кабинет, който ще извади страната от тази дупка на недоверие и загубена репутация... И от последните места в класациите: най-лоша демографска ситуация, най-кратък живот, най-бедни, най-корумпирани, държава на мафията... Какво ли не ни наричат! Ако някой тръгне да оправя това, трябва да го подкрепим. Десноцентристки кабинет може да се справи с това. Ако "Атака" е в него, ние няма да участваме. Но нека мине изборният ден, да видим резултатите, тогава ще се обсъждат варианти.
 - Възможно ли е да се стигне до римейк на вота наесен заради патова ситуация в парламента?
 - Този, който говори това, много мрази България. Защото нови избори означават политическа дестабилизация на страната. Националният риск за всеки човек, който прави бизнес, за всеки инвеститор, за всеки гражданин става много висок. Нов вот е най-лошото - означава скок на безработицата, голяма рецесия, много лоши неща. Най-добрият пример в момента дават САЩ - много тежка криза, но силно концентрирано доверие, подем сред хората. Доверието възстановява Америка - през някаква програма, но откровено казано, дори няма толкова голямо значение каква точно е програмата. Американците постъпват с грижа за най-важното. В този смисъл изборите по време на криза са огромен шанс за нашата страна. Те позволяват да се концентрира ново доверие на хората в управлението и то да не се разхищава, и да изведе държавата нагоре. Но политиците трябва да са на нивото на американските.
 - А те ли са?
 - Ако говорим за кандидатите в надпреварата за 5 юли - някои са доста далеч от тези изисквания. Разните далавераджии, разбойници и мошеници, които се кандидатират, могат да бъдат спрени само по един начин - като се премахне депутатският имунитет. За да не ги привлича към парламента, тази грозна игра е възмутителна. Не мога да разбера, ако си бизнесмен, какво изобщо търсиш в политиката? Защо ти е тя? Ако си производител, защо не си гледаш производството? Или търговията. Прилича ми на онзи бум на строителството, когато дори месари се втурнаха да вдигат сгради. И сега стоят празни, непродадени апартаменти. Опитните хора на пазара на софийските имоти твърдят обаче, че построеното от професионални инвеститори и фирми, се продава, а другите - не. Хората се научиха - като видят наводнените мазета, не купуват. Политиката не е масов спорт.
 - Хората са убедени, че политиката е начин за печелене на лесни пари, затова се натискат да влязат в нея.
 - За определена категория хора политиката е начин за печелене на лесни пари. Затова определяме като най-важно да се ликвидира политическата корупция. Да няма лесни пари.
 - Кажете три неща на хората, заради които има смисъл да гласуват за Синята коалиция?
 - Първо - можем да възстановим доверието към България и да върнем парите от ЕС. Второ - можем да я извадим от кризата. И трето - можем да я прочистим от политическата корупция. Най-тежкото заболяване на страната ни е корупцията по високите етажи на властта, сред политическите кабинети. Корупцията на около 800 души е това най-опасно явление, което пуска метастази сред администрацията, в полицията, в органите за сигурност, в специалните служби... Навсякъде.
 - Ще се появи ли нова синя партия от СДС и ДСБ, сигурна съм, че всички хора от митинга се интересуват от това?
 - Намерението ни засега е нашето сътрудничество да продължи и на следващите избори, и на по-следващите... Виждайки волята на хората, да вървим заедно.
 - Една партия с две централи и двама лидери?
 - Не. Ако с времето наистина закрачим в точно една и съща посока, ако се убедим в почтеността си, постепенно може и да се случи обединение. Но това ще го направят други политици, от младата генерация.
 - Ще победите ли в столичния 23-и район, какво показват прогнозите?
 - Правя всичко възможно. Друго не знам, но ще остана без крака. И ще си изтъркам всички обувки до края на кампанията.
 Юлиана Ончева 



Гласувай:
0



1. konstant7 - Не всички са но....
29.06.2009 05:11
Пред избори сладки приказки и обещания...Политици ...Едно говорят,друго вършат,трето мислят ....Нормално е да забравят Приказка за стълбата .Гражданското общество трябва да им я припомня когато се самозабравят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 641887
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930