Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2009 06:18 - ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА - РЕПОРТАЖ по ПЕНЬОАР без БЕЛЬО от СПАЛНЯТА на АХМЕД ДОГАН
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 2730 Коментари: 1 Гласове:
0



   26.06.2009 г.
   петък

          ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА БИЛА ЖУРНАЛИСТ?
РЕПОРТАЖ, сякаш ПИСАН от СПАЛНЯТА 
                           на
АХМЕД ДОГАН по ПЕНЬОАР без БЕЛЬО

 
25.06.09 Доган - агитация на терен автор: Валерия Велева, прочитания: 521, коментари: 3 image Виж галерия 1 2 3 »

Трите седмици до парламентарните избори лидерът на ДПС Ахмед Доган отново е на колела. И повтаря онази предизборна вълна, която направи по времето на евровота , събирайки на различни места из страната по 1000-3000-5000 до 30 000-40 000 души на поляни и стадиони.

Доган пак е зарязал лукса, политическата шумотевица и интригите в столицата, за да потъне в прахоляка на дълбоката провинция. Там, откъдето се пълни неговата урна. От град на град, от махала на махала, от къща на къща, от сутрин до вечер кръстосва пътищата на България.

Става в 9, ляга си в 5. Обхожда не само традиционно турските и смесените региони - нахлу дори в старопрестолно Търново, където е решил, че може да направи поредния пробив - да спечели един депутат болярин.

В София вървят скандали за думите, казани тук и там. В с. Кочан: Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането на държавата; в Шумен: ДПС е бацил - като влезе, не излиза; в Рибново: Душата ми е млада, а колко ми се иска - не можете да си представите! И взривява публиката.

За първи път във вторник ДПС прави митинг в Търново. Предишната вечер Доган е в Свищов, в първото българско читалище. Посрещат го с “Одата на радостта”, минава през шпалир от малчугани, които скандират името му и веят знамена с надпис ДПС. Никога преди това не са го виждали. Преди месец им обещал, че ако на евровота изкарат 8000 гласа - ще им дойде на крака. Те събират 9243. И той се изправя пред тях. “Аз не забравям. Виждате как се решават проблемите в общините, където ДПС е на власт. Защото без власт възможностите си остават само във вашето съзнание. От вас се искат 12 001 гласа, а за да имате самочувствие - и 15 000! Ще стане ли това?” - “Да”, гръмва залата.

18.30 часа. В турската махалата в Търново е издигната огромна трибуна. Синьо-бели балони. Музика. Български шлагери се редуват с турски песни. Доган представя листата. Води се от българин, следва турчин, пак българин. “Букет от етноси” - както той обяснява - адвокати, инженери, половин правителство - продължава да ги хвали. И се обръща към публиката: “Нямате си на представа колко сте готини. Виждам усмивки, усещам енергия и надежда. без единство няма победа.” Всяко изречение се прекъсва от аплодисменти. Всеки от кандидат-депутатите говори в същия дух - на “ти” с хората. Митингът свършва и Доган попада сред множеството. Ако не са яките момчета от охраната му, избирателите ще го понесат или ще го разкъсат от желание поне да го пипнат. Бабички се кланят да му целуват ръце, старци го прегръщат и току му залепват устни по челото. Невръстни деца скандират името му. Майки подлагат главичките на бебетата си само да ги погали.

Ако човек не види това с очите си, никога не би повярвал, че е възможно. Случва се пред погледа на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в този ден също бе на предизборна обиколка в старата столица и терасата на кварталното заведение е станала негова наблюдателница. Гледката се повтаря в Килифарево, в Шумен. Неизменно до лидера на ДПС е Филиз Хюсменова. Показва я като техния човек в Брюксел. Успялата жена. Тактиката, която си е избрал Доган, е проста: искат да ме видят - ето ме! Искат да ме пипнат - тук съм! Но и аз искам от тях - гласове в урната! От този град - 3000, от другия - 20 200, от третия - 18 500. Винаги с точни разчети. Винаги знае къде е резервът и навива пружината докрай, но внимава да не я скъса. Обещава :,“Където стъпя - оставам!”(Килифарево). На тях това им е достатъчно.

На прост език материализира схемата - урната дава власт, но и власт взима. “Ако ДПС не е във властта, никой няма да се грижи за вас. “За 19 години ние имаме един генерален извод: ако ние не си решим проблемите, никой не го еня за това, братя и сестри!”Ерго, от техния глас зависи техният живот. Затова сравнява ДПС с бацил - пуснели корени, остава - в противовес на всеобщото разбиране като зараза. Пред своите Доган не е философът, той е бащицата, който им кове чувството за устойчивост на тези земи, за сигурност на бита им, за бъдещето на децата им.

Стратегията му също е изпитана. Където стъпи Доган, преди него са овършали депутатите му. Нови улици, канализации, ток, вода, детски градини, нови джамии, училища, лекарства, безплатни сюнети. Застава пред хората и ги пита: Това кой го направи? - ДПС! - Е, за да имате още по-хубав живот, трябва да изпратите ваши депутати в парламента. Те скандират номера на бюлетината.На друго място си позволява друг символ: “ДПС се превърна в кръвна група, в код на нашия сигурен живот, в инструмент за решаване на проблемите на хората.”И никой не го пита нито за пенсии, нито за заплати, нито за спрени еврофондове, нито за корупция. Техният свят е друг свят. Там той има запазено място, което никой друг не може да заеме. Според настроенията на публиката си позволява да ги назидава, да флиртува, да кокетничи дори: “Моята работа като лидер е много лесна, получавам вашата енергия, усещам я и само я дозирам, концентрирам и насочвам. Аз по принцип съм мързелив човек. Работа на лидера е да представлява движението, да защитава въжделенията на интересите на хората и мисля, че аз го правя. Помогнете ми да си довърша работата.” Следват нестихващи овации, скандирания “ДПС, Доган-Доган”.

Непрекъснато им внушава, че трябва да са единни: “Без единство не се решават проблемите на хората. без единство няма бъдеще, без единство не можете дори и един депутат да си изберетеНавсякъде подчертава, че България е тяхната родина, че всички са деца на тази земя (дори химнът на ДПС е в този смисъл), че трябва да обичаш, а не да разделяш. Често депутатите, които го съпровождат, споменават на митингите, че срещу ДПС и срещу самия Доган се води война. Публиката посреща това не с дюдюкания, а със скандиране на името му.

3900 км е изминал Доган на колела само за последните 10 дни. Пътува с автобус “Мерцедес”. Задната му част е превърната в негов кабинет със заседателна маса. Преса, интернет. Понякога прекарва в това каре по 6-8 часа. През цялото време заедно с екипа от щаба му са и 15 енергични и интелигентни момчета и момичета от младежката организация на ДПС - студенти или завършили висше по политология бизнес, мениджмънт.

Учат се в движение от него на политика. Работят, както той обича да казва, на терен. Обсъждат, анализират. Държи се с тях бащински, личи си, че са му гордост. На много места се обръща директно: “Млади, яхнете ДПС. Развивайте го и вие ще се развивате!” 500 младежи го аплодираха неистово в една дискотека в Търново и до 5 ч сутринта пред очите му танцуваха хора в ритмите на кючек. Тези млади утре ще му напълнят урните на вота.

85 000 са членовете на ДПС, 26 000 откоито са в младежкото ДПС. Това е и най-голямата младежка партийна организация в структурите на ЕС. Над 3000 са стипендиантите на ДПС по света, 1000 са само в Турция.

Младите около Доган също чувстват, че срещу тях може да се развихри омраза. Не я усещат сред приятелите си. Но политиците? ...

И затова вкупом говорят за единство, за общност, за сила. В автобуса слушат нонстоп Лили Иванова и Вангелис. И попиват. Всичко.




Гласувай:
0



1. spasymyr - Трябва да му свалят шапка
26.06.2009 09:50
Този генномодифициран мюсолманин съчетава добре икономика с идеализма.Че погледа му стига само до комшийския двор той сам ще разбере скоро.Света се преобръща и такива,като него си имат място запазено на бунището на историята.За другите червеи,които приеха американизацията,а с това подписаха смъртната присъда на България неща и да споменавам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 642218
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930