Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 13:53 - ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО била УКРАИНСКАТА ЖАНА Д"АРК
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1349 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2009 13:57


Юлия Тимошенко бе обявена за украинската Жана Д"Арк 29 януари 2009, 12:51 Персони image Юлия Тимошенко Покрай газовата криза и безкрайните мъчителни преговори между Москва и Киев напоследък от най-често споменаваните имена в целия световен печат е това на украинския премиер Юлия Тимошенко. Според мнозина от нейните сънародници чаровната дама с плитка и горда походка е украинската Жана Д’Арк, а православната църква даже я обяви за светица, като още през 1997 г. я награди с най-високата си награда – ордена “Великомъченица Варвара”.
Според други тя е секссимвол на Украйна, а според трети – “газова принцеса”, която се е забъркала в един куп доста съмнителни сделки.
На 28 юли 2005г. сп. “Форбс” я определя като

третата най-влиятелна жена в света.

Според клюката Юлия поддържа хладни отношения с две години по-младия си съпруг си, който трайно е в сянката й. Женени са от 1980 г. Неговото семейство било заможно, тя - красива, инициативна, енергична, умна.
Юлия Тимошенко не си пада по светския живот, играе тенис и волейбол, плува, слуша класическа музика.
Те е една от новите световни модни икони. Характерна е с типичната си за Украйна прическа – плитки, носени като корона около главата, също като националната героиня Леся Украинка. Облича се при Марк Джейкъбс в създаваната от видния американски дизайнер линия на гиганта Луи Вюитон – една от най-скъпите марки в света. Това не пречи на някои издания в Киев и Москва да смятат, че тя се облича скъпо, но без вкус.
Родена е на 27 ноември 1960 г. в Днепропетровск. Расте без баща, тъй като той напуска семейството, когато е двегодишна. През 1984 г. завършва с отличие икономика в местния университет. Работи в машиностроителен завод, създава видеоклуб, от 1991 г. ръководи корпорацията "Украински бензин"", която в продължение на няколко години монополно доставя петролни продукти за аграрния отрасъл в Днепропетровска област. От ноември 1995 до януари 1997 г. е президент на промишлено-финансовата корпорация "Обединени енергийни системи", която снабдява с газ и нефт, главно на бартерни начала, над 2500 предприятия.

През 1996 г.

влиза в политиката

Избрана е за депутат в Кировоградска област с рекордния резултат 92,3%. Работи заедно с бъдещия премиер Павел Лазаренко, който тогава все още е любимец на президента Кучма. После влиза в конфликт с Лазаренко, а по-късно - и в жестока война с Кучма. През 1998 г. отново е избрана за депутат и оглавява бюджетната комисия в парламента.
През март 1999 г. застава начело на опозиционната парламентарна фракция "Батюкивщина" и е инициатор за сформиране на първото в историята на Украйна правителство в сянка.
С указ на Кучма на 30 декември 1999 г. е назначена за вицепремиер по въпросите на енергетиката в правителството на новия премиер Виктор Юшченко. Тя официално признава и урежда натрупаните дългове на страната за доставка на газ и прекратява дългите тежки кавги с Москва на тази тема. Поставя началото на реформа в отрасъла и

влиза в открит конфликт с местните олигарси.

Това има тежки последици. На 21 август 2000 г. е арестуван съпругът й Олександр Тимошенко, който я е наследил на поста ръководител на "Обединените енергийни системи". Главната прокуратура съобщава, че започва две наказателни преследвания срещу вицепремиера Тимошенко - за контрабнда и фалшификация на документи и за укриване на данъци в особено големи размери. Прокуратурата обаче не доказва нищо, а в това време, въпреки медийните интриги, рейтингът на Юлия Тимошенко расте главозамайващо.
След като влиза в конфликт с Кучма, той, без да иска, сам прави изключително много за популярността й. По негово нареждане я арестуват на 13 февруари 2001 г. и я затварят за 42 дни в следствен изолатор, прочут като най-зловещия затвор в страната. Когато излиза,
полужива, но с маникюр,
тя вече е емблема на украинската независимост. Започва усилена политическа работа, която завършва три години и половина по-късно с оранжевата революция, площадите с милиони пеещи за свободата хора, палатковите лагери, възторга, победата. На 4 февруари 2005 г. оцелелият след отравянето и победил с нейната неизменна помощ президент Юшченко я назначава за министър-председател. И започва нов епизод от сякаш безкрайната за всяка бивша комунистическа страна битка за власт вътре във властта. Вече десет години я обвиняват в чудовищни финансови престъпления, определят богатството й "някъде между 1 и 11 милиарда долара", но доказателства никога не са били изваждани, а тя всичко отхвърля и с лекота опровергава тежките компромати, които й организират и в Киев, и в Москва. Твърди, че никога не е печелила повече от 5 хиляди долара годишно.
Украинската Жана Д*Арк спокойно отрича. Тя никога не повишава тон и с това допълнително вбесява враговете си.

Венко ИВАНОВ


Тагове:   Юлия,


Гласувай:
0



1. miaa - Благодаря за съдържателният постинг...
29.01.2009 14:05
Невероятни са украинките...чест, достойнство и независимост
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 639964
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031