Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2008 17:19 - ВЕЖДИ РАШИДОВ, АХМЕД ДОГАН, ДПС, ЕТНИЧЕСКИТЕ ТУРЦИ и "ЕТНИЧЕСКИЯТ МИР"- 4.
Автор: tagarski Категория: Технологии   
Прочетен: 1842 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2008 06:02


26.10.2008 г.
  неделя



                       


                                  АХМЕД   ДОГАН:
                                   12 юни 1990 г.

                     "За  своето съществуване, за своята сила и за своите успехи,  ДПС е задължено на обстоятелството, че съществува Турция. От страх пред силата  на Турция  българите  не посмяха  да ни попречат  да участвуваме в изборите.  Страхуват се от нас, тъй като зад гърба ни е Турция".

                     
                      "Аз съм български гражданин от турски произход. Това означава, че по националност съм турчин".
                                                           +
                         Защо Ахмед Доган си позволява след изборите за Велико народно събрание да говори тези думи? 
                          Защото преди изборите е станало следното: 

                         Движението за права и свободи  /ДПС/  е регистрирано в Софийския градски съд на 26 април 1990 година по Закона за лицата и семействата.
                         Въпреки този юридически характер на неговата съдебна регистрация,  с ходатайството на Петър Младенов, Александър Лилов и Андрей Луканов  Централната избирателна комисия разрешава на ДПС да участвува в изборите за Велико народно събрание като самостоятелна политическа организация, която печели 23 /двадесет и три/ депутатски места. 
                           За  изборите, състояли се през месец октомври 1991 г., Софийският градски съд обаче отказва право на участие  на ДПС, защото движението, както посочих по-горе,  има съдебна регистрация само по Закона за лицата и семействата.
                              Отказът на СГС  е потвърден и от Върховния съд.
                              След този двоен отказ последвала една безпрецедентна намеса от страна на  тогавашния турски премиер г-н Месут Йълмаз,  който изпраща писмо до българския министър-председател Димитър Попов с искане ДПС да бъде допуснато за участие в изборите за Обикновено народно събрание.
                              Димитър Попов отхвърля чуждата намеса в българския държавно-политически живот, като игнорира писмото на турския премиер.
                            Въпреки всичко това Централната избирателна комисия взема решение да допусне ДПС за участие в изборите, а Върховният съд този път приема и утвърждава решението на ЦИК.
                          ДПС участвува в изборите и печели 24  /двадесет и четири/   депутатски мандата. 
                           Сезиран бил Конституционният съд. Съставът на Конституционния съд е от 12 /дванадесет/  членове. За да бъде признато участието на ДПС  в изборите и  получаването на депутатски места от  него   за противоконституционно,  искането за неговата противоконституционност трябвало да получи гласовете на 7 /седем/  членове на съда.
                            "ЗА"  искането обаче гласували само 6 /шест/ от присъствувалите 11 /единадесет/ съдии,  а  5 /пет/  били "ПРОТИВ". И  възникнала  фактически любопитна, но юридически коректна ситуация.  Макар че  "ЗА"  конституционния характер  на ДПС като партия гласували само 5 /пет/ съдии,  т.е. по-малко на брой от поддръжниците на противоположното становище, то ДПС  юридически спечелило, защото  участието му в изборите не било обявено за противоконституционно.
                            От 1991 г. досега  ДПС  безпроблемно си участвува във всички видове избори,  макар  че  никой не е виждал съдебно решение  за неговата пререгистрация като политическа партия.
                            Ахмед Доган пък отдавна не споменава нито за това, че зад гърба му стои Турция, нито че е български гражданин,   но турчин по националност.    

                                     ВЕЖДИ  РАШИДОВ:
                                         22.10.2008 г.

                        "Етническият модел в България? - няма такъв етнически модел, защото сме  ХХI  век... Аз съм помагал на ДПС като приятел, аз съм от този етнос и нямам никакъв повод да се срамувам от етноса си... ДПС трябваше да ги изведе тези хора, които да преглътнат една обида от социализма - възродителния процес, и да ги въведе в едно гражданско общество.
                         Според мене българските партии абдикираха от ... българските граждани с небългарски имена, абдикираха и ги предоставиха като стока на определен кръг от хора. И днес не могат да се оправят и все повече няма да могат да се оправят и това ще бъде един тумор в българската държава... И  няма кой да го кастрира, защото ние всички сме български граждани,  равни пред закона, с равен старт,  и който има талант и възможност - да се изяви.
                         Някои  искат да развият тезата за вечния лидер, това е то тоталитарното мислене."    
                                                      



Тагове:   ДПС,   мир,   Доган,


Гласувай:
0



1. evrazol - Все пак ...
27.10.2008 00:06
И КОГАТО в НАЧАЛОТО на МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 1984 година се ПРЕМИНА към ФАКТИЧЕСКИ АДМИНИСТРАТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ...

Към фактически административни действия се преминава след фактически административен акт. Нали не ни убеждавате че смяната на паспортите е станала "спонтанно" като Ленински съботник, организиран от низовата партиина организация?
Мога да повярвам че са сменили имената си "доброволно" и "дисциплинирано". НО ПО ЧИЯ ИНИЦИАТИВА ? Защото преди 15 години имаше хора, които "доброволно" и "дисциплинирано" си продаваха бизнеса на рекетьори.
Известни са начините на тогавашната БКП да представя решенията отгоре, като инициатива отдолу. А какви да бъдат инициативите отдолу пишеше в "тезисите" на партииния конгрес.
цитирай
2. tagarski - Evrrazol...
27.10.2008 04:53
Изглежда, не съм улучил стила... Лично аз тогава бях ако не отявлен противник, то дълбоко резервиран към идеята за смяната на имената. Но няма да се повлияя от никаква критика и подозрения към мен, а твърдо ще кажа реалната истина, атмосферата, отношението на етническите турци към смяната на имената...
Процесите трябва да се мислят в тяхната реалност. През този период ВЪВ ВСЯКО СЕЛО имаше:
1. Партийна организация на БКП с членове около една десета от хората;
2. Партийна организация на БЗНС с членове пак окол една десета от хората;
3. Организоция на Комитета на българските жени;
4. Младежка организация на ДКМС, в която членуваха всички млади хора от 15 до 28 години;
5. Организация на ОФ, в която плащаха членски внос всички без изключение пенсионери.
6. Училище с Директор и най-малко десетина учители;
7. Ръководители на ТКЗС...
Така че организацията на място по селата не е представлявала абсолютно никакъв "САМОДЕЕН" проблем.
Благодаря за коментара; аз много рядко коментирам, но ценя изключително високо твоят ум и затова внасям направеното уточнение.
Поздрави!
цитирай
3. strianakiev - Един виц в подкрепа на ситуацията...
27.10.2008 12:10
Профсъюзно събрание в завода Х...Профпредседателя Иванов разяснява поредните решения на БКП за подобряване на живота на работническата класа...И така Партията изисква от нас работниците да дадем живота си......Един от профсъюзните членове дига плахо ръка и пита....Другарю Иванов ние ли ще си донесем въженцата за бесенето или профсъюза ще ни ги раздава...Бурни ръкопляскания...
цитирай
4. lion1234 - Tagarski,
27.10.2008 18:07
При цялото ми уважение към твоя сериозен научен потенциал, считам че някои от изложените от теб тези са, меко казано, спорни. Какво имам предвид: да се твърди, че първоначалната идея за смяната на имената идвала от турската етническа интелигенция е твърде наивно: това си е идея на БКП и ДС, още повече че тя е била вече изпробвана върху българо-мохамеданите. Защо е била държана в тайна: от страх, че ще бъдат обвинени, заради асимилаторската си политика.
Орлин Загоров не е никакъв идеолог, а е един обикновен проводник на комунистическата асимилаторска политика. И за да не бъдaт обвинени в асимилаторски амбиции, на БКП и ДС им е много по-изгодно да издигнат за ,,идеолог'' него, като ,,най-инициативен и изпълнителен'' едновременно. Да те направят партиен гаулайтер, да ти дадат солидна заплата, апартамент и куп още облаги - че защо да не стане ,,етнически българин''? Водени от подобни ,,патриотични'' подбуди, без съмнение е имало и други такива доброволци, но те са единици, а не турската интелигенция, в цялост.
Да се смята, че турското население си е сменило имената ,,доброволно, без душевни терзания'' е другата голяма илюзия, твърде далеч от реалността. Кратките срокове на акцията не са резултат от ,,доброволността'', а от автоматите и пистолетите на МВР и БНА.
За съпротивата: тя никак не бе малка, след като до голяма степен Майските събития и Голямата екскурзия допринесоха за рухването на Живковия тоталитарен режим.
Далеч съм от мисълта да обвинявам обикновените етнически българи за въпросната асимилация! За мен лично, тя си е дело на БКП и ДС !
И, за да завърша, радвам се че и ти, и прогресивно мислещата българска общестсвеност, като цяло, осъдиха този позорен акт, ясно съзнавайки, че шовинизмът има само една-единствена перспектива - тоталната и повсеместна деструкция.
цитирай
5. tagarski - Здравей, lion!
27.10.2008 19:28
Аз очаквах твоето мнение, разбира се. И благодаря за него!
Виж сега, аз ще пиша още. По силата на определени обстоятелства аз имам не само приятелски, аз имам и друг тип връзки с етнически турци. И съм добре запознат с нещата от живота чисто практически, непосредствено.
Тук бих искал само да споделя, че ти прекалено много надценяваш, ама наистина прекалено много надценяваш ръководната върхушка на БКП тогава и същевременно ПОДценяваш ума и влиянието на Орлин Загоров. Освен това Орлин, както и Веждията Рашидов, са мъже с много дълбинни нравствени качества. Може да се мисли субективно и да се говори всичко, но това са най-надарените и социо-културално осъществили се личности сред етническите турци в България.
Сега само няколко думи за тази Държавна сигурност...
Българското масово съзнание отказва да схване един съвършено прост и неопровержим факт. Държавна сигурност беше на 101 % ПОДЧИНЕНА на РЪКОВОДНИТЕ КАДРИ на БКП. Като казвам РЪКОВОДНИ, имам предвид длъжностите от ПЪРВИ СЕКРЕТАР на ГРАДСКИ КОМИТЕТ на БКП и нагоре.
Аз имам няколко книги с общо заглавие "ФИЛОСОФИЯ на ВЛАСТТА". Втората книга е с конкретно заглавие "КЪРВАВОТО ЛОНО на БЪЛГАРСКИЯ ДЪРЖАВЕН КОМУНИЗЪМ - 1944-1948 г". Познавам теоретически, документално и от собствения си живот механизмът, структурата и функционирането на комунистическата власт в България. Познавам лично и голяма част от ръководната върхушка - такива ми бяха колегите от университета, такава ми беше и професията на академичен учен.
Разбира се, че ПРЕИМЕНУВАНЕТО , Е ДЕЛО НА БКП. Но то не е хрумнало в "умната глава" на правешкия простак Живков, то в никакъв случай не стана и без активната роля на комунистически образованата и възпитана интелигенция на етническите турци. Да не би само етническите българи да ставаха комунистически мислещи номенклатурни функционери?
Засега приеми моите отлични поздравления!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tagarski
Категория: Технологии
Прочетен: 641769
Постинги: 356
Коментари: 427
Гласове: 11024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930